Van zakenman naar zakenvrouw: transgender in 'mannenwereld'

Ellen Jansen in gesprek met zakenpartner © L1 (Sjors Abeling)
Ellen Jansen uit Maastricht onderging de afgelopen twee jaar de transitie van man naar vrouw.
Ze heeft een eigen bedrijf in de energiewereld dat zich bezighoudt met de energietransitie, een echte mannenwereld volgens haar, vertelt ze op Internationale Transgenderdag.

Transitie

Het maken van een carrière en angst voor het onbekende hebben Ellen altijd geremd in het starten van haar transitie. In 2020 raakte ze depressief, dat was voor haar de druppel. "Toen ben ik eigenlijk noodgedwongen begonnen hieraan" vertelt Ellen. "En toen realiseerde ik mij dat ik helemaal geen keuze heb gehad en die nooit heb gehad."
Ondanks dat haar zakenpartners allemaal positief zijn als het gaat om haar transitie, merkt ze op de werkvloer toch wel verschillen. "Ik denk dat het voor mij, maar ook voor andere powervrouwen die succesvol zijn in de zakenwereld, moeilijker is, vertelt Ellen. "Je merkt toch wel dat je tegen een glazen plafond op loopt, ondanks dat deze vrouwen toch heel succesvol en gedreven zijn."

Discriminatie

Waar Ellen vooral positieve reacties heeft ontvangen, geldt dat niet voor alle transpersonen. De Anti Discriminatie Voorziening Limburg ziet namelijk een toename van meldingen ten opzichte van voorgaande jaren. Van de 21 meldingen die het bureau in 2022 binnenkreeg en gelieerd zijn aan geslacht zijn er acht gericht aan transpersonen. "Dat lijkt misschien niet veel, maar voor het aantal mensen dat in onze provincie in transitie gaat, is dat best veel", legt Chris Baltussen van de Anti Discriminatie Voorziening Limburg uit. Volgens Baltussen is dit het topje van de ijsberg. "Het gaat dan echt om ernstige zaken zoals mensen die mishandeld worden op straat, uit huis gepest worden of hun baan verliezen", aldus Baltussen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!