Taak- en gevangenisstraf voor White Lives Matter-activist

De projecties op de Erasmusbrug waren rechtstreeks op televisie te zien © Beeld: NOS
Daniel S. uit Landgraaf is veroordeeld vanwege racistische uitlatingen en mishandeling van een stel. Hij krijgt een taakstraf van 80 uur en een gevangenisstraf van 30 dagen, waarvan 29 voorwaardelijk.
Dat heeft de rechtbank in Breda beslist. Ook moet hij het slachtoffer van de mishandeling een schadevergoeding van 250 euro betalen.

Taakstraf

Bij het incident waren ook twee andere verdachten betrokken: een 24-jarige verdachte uit Zwijndrecht en een 28-jarige man uit Woudenberg. Zij hebben ook een taakstraf gekregen van 36 en 70 uur. De 24-jarige man krijgt ook een gevangenisstraf van 30 dagen, waarvan 29 voorwaardelijk.

Geweld

De drie mannen bekenden dat ze in Breda stickers opplakten en uitdeelden met uitingen als 'Nationaal socialisme, we zijn terug' en 'Stop white replacement'. De 28-jarige man zou het stel hebben uitgescholden voor 'kankernegers', daarvoor moet ook hij een schadevergoeding van 250 euro aan de slachtoffers betalen. Het incident gebeurde in oktober 2021.
De slachtoffers van het geweldsincident zouden een net-opgeplakte sticker hebben verwijderd van een lantaarnpaal en deze hebben verscheurd. Daarop werden zij uitgescholden en zou Daniel S. ze hebben geslagen.

Erasmusbrug

S. werd ook al opgepakt omdat hij betrokken was bij het projecteren van racistische leuzen op de Erasmusbrug in Rotterdam. Deze zaak komt later dit jaar voor de rechtbank.