Acht arrestaties in groot onderzoek naar bankhelpdeskfraude

Stockfoto © iStock
In een grootschalig onderzoek naar bankhelpdeskfraude heeft de Limburgse politie acht personen opgepakt. Er werden ruim 150 aangiften onderzocht, met een totaal schadebedrag van 1,6 miljoen euro.
Het Team Cybercrime van de Limburgse politie startte het onderzoek in maart vorig jaar.

Vakantiepark

Meerdere aanknopingspunten leidden naar een vakantiepark in het Noord-Hollandse Uitdam. In oktober 2022 konden daar vier vrouwen opgepakt worden: een 20-jarige vrouw uit Amstelveen, twee vrouwen van 21 jaar uit Nigtevecht en Almere en een 22-jarige vrouw uit Amsterdam.
De Limburgse politie kreeg bij de invallen in het vakantiepark en een woning in Almere hulp van collega's uit Noord-Holland en Midden-Nederland.

Arrestaties

Vorige week woensdag doorzocht de politie drie woningen en arresteerde vier mannen: twee mannen van 24 jaar uit Almere, een 23-jarige man uit Almere en een 24-jarige man uit Amsterdam.

Bankhelpdeskfraude

De laatste jaren komt bankhelpdeskfraude steeds meer voor. Een oplichter belt met een vervalst nummer, op het scherm lijkt het dankzij een truc alsof de bank belt. De nepbankmedewerker vertelt op overtuigende wijze dat de bankrekening van het slachtoffer mogelijk gehackt is omdat er verdachte transacties op de rekening te zien zijn.
Ze vragen het slachtoffer om software op de computer te installeren zodat ze op afstand mee kunnen kijken. In werkelijkheid nemen ze de computer over en wordt er na het inloggen op de online bankomgeving van het slachtoffer, geld weggesluisd.

Aan de deur

In andere gevallen komt een bankmedewerker langs om te 'helpen' het probleem op te lossen. Deze oplichter probeert de inloggegevens van de telefoon, tablet en bankrekening te krijgen. Ook zijn er gevallen bekend waarbij een 'bankmedewerker' de bankpas met pincode komt ophalen om het slachtoffer te 'helpen'. De oplichter gaat vervolgens rechtstreeks naar de pinautomaat.
Vaak worden oudere mensen slachtoffer van de oplichters. De financiële en emotionele schade is bij deze slachtoffers meestal groot.

Trap er niet in

Een bank zal nooit vragen naar inloggegevens, saldo of om geld over te maken. Belt iemand met dit verhaal? Hang direct op, bel de bank op een nummer dat op de site staat en vraag of het verhaal klopt. De politie roept mensen op aangifte te doen als ze slachtoffer zijn geworden van deze overtuigende babbeltruc.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!