Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

Vanaf zaterdag zit er statiegeld op blikjes. © ANP
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken zegt dat nog niet alle merken aangepast zijn; Brand wel.
Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht.

Overgangsperiode

Over die uitleg van de afgesproken overgangsperiode 'verschillen we van mening', beaamt een woordvoerder van Heineken na berichtgeving in het AD. Hij stelt dat het bedrijf geen grote voorraden aanhoudt en dat bedrijven die dat wel doen wel van de overgangsperiode gebruik kunnen maken. "We zetten al onze merken in groepen om. Elke twee weken gaat een deel van de productie over."
Heineken-merken die komende week als eerste met statiegeld verkocht zullen worden zijn onder meer Brand, Desperado's, Amstel Radler en Birra Moretti. Het merk Heineken zit in de laatste groep die begin mei wordt overgezet.

Genoeg tijd gehad

Maar de ILT is stellig en zegt dat wat Heineken doet niet mag, zonder overigens de naam van het biermerk te noemen. "We hebben signalen dat sommige partijen na 1 april nog blikken zonder statiegeldlogo willen produceren", bevestigt een woordvoerster. "We zijn in gesprek om hen te bewegen een andere keuze te maken."
Gebeurt dat niet, dan kan de inspectie vanaf zaterdag handhaven, stelt de zegsvrouw. "En dat gaan we ook doen. Bedrijven hebben genoeg tijd gehad om zich aan te passen."

Niet eerder mogelijk

Maar daar zit volgens Heineken het probleem niet in. Winkeliers accepteerden nog geen blikken met statiegeldlogo, zegt Heineken. "Die wilden ze pas vanaf 1 april hebben, dus we konden ook niet eerder overstappen."