L1mburg Centraal: Memorial Cube met plek voor 3000 urnen

Memorial Cube Maastricht © L1
Open dag techniekopleidingen alleen voor meisjes en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

Memorial Cube Maastricht met plek voor 3000 urnen

Het is een nieuwe vorm om de as van een overledene te bewaren: Maastricht heeft de wereldprimeur, de Memorial Cube. Een grote kubus waar ruim 3000 urnen in kunnen. Met een code kun je de urn erin plaatsen en er ook weer uit halen.

Openbaar persalarm afgeschaft?

Komt er een einde aan 112-meldingen? Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid wil dat de meldingen stoppen, waardoor media geen automatische berichten meer krijgen van de alarmcentrale. Voor het systeem zou geen wettelijke basis zijn en daarom heeft de Landsadvocaat geadviseerd ermee te stoppen. Het alarm zou in strijd zijn met de privacywetgeving. Vanuit de mediawereld is veel verzet tegen het stopzetten van die 112-meldingen.

Ton Raven en de Eerste Kamer

Nu de statenleden geïnstalleerd zijn, zijn alle ogen gericht op de verkiezingen voor een nieuwe Eerste Kamer. Doordat de regeringscoalitie wanhopig op zoek is naar extra zetels in de senaat, krijgt de zetel van de lokale partijen ineens veel gewicht. De telefoon bij de Onafhankelijke Senaatsfractie staat roodgloeiend deze dagen.

Open dag techniekopleidingen alleen voor meisjes

Er is een schreeuwend tekort aan technisch personeel - vooral aan vrouwen in de techniek. In die sector zijn nog altijd veel meer mannen aan het werk. Daarom besloten alle technische opleidingen in Nederland een Girls Day te organiseren, een open dag alleen voor meisjes tussen de 10 en 15 jaar.

Venlo heeft een nieuw speelautomatenmuseum

Maar liefst 400 automaten met een muntinworp vormen de collectie van een nieuw museum in Venlo. Het levenswerk van Peter Schneider, die op vijfjarige leeftijd gefascineerd werd door de automaten. Geld verdienen zonder er zelf bij te hoeven zijn, dat sprak hem wel aan. Van flipperkasten tot snoepautomaten en van jukeboxen tot oude arcade-games, het staat er allemaal.

Pitlane: de GP van Australië en de baby van Milou Mets

Formule 1-fans kunnen dit weekend weer volop naar Max Verstappen kijken. Hij rijdt de Grand Prix van Australië, de derde race van het jaar. Verslaggever Sem Caelen blikt vooruit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!