Festivals duurder: heeft dit gevolgen voor kaartverkoop?

Bezoekers van Pinkpop aan het zonnen. © Jean-Pierre Geusens
De voorbereidingen voor het aankomend festivalseizoen zijn in volle gang. En de agenda puilt weer uit. De keuze is reuze. Heeft dit gevolgen voor de kaartverkoop? Want een weekendje naar een festival loopt aardig in de papieren.
Uit onderzoek van festivalpagina Festival Fans blijkt dat kaarten gemiddeld 14 procent duurder zijn dan vorig jaar. Wat merken de Limburgse festivals hiervan?

Prijsstijging

Uit de analyse van de festivalpagina blijkt dat Jera on Air de prijs met 50 procent heeft verhoogd. De hoogste prijsstijging van het land. Vorig jaar kon je voor 100 euro naar het hardcore- en punkfestival in Ysselsteyn. Dit jaar kost een ticket 150 euro. Toch lijkt deze stijging de liefhebbers niet van een festivalbezoek te weerhouden. Zo'n 75 procent van de beschikbare kaartjes zijn inmiddels verkocht. "We moeten er uiteraard nog een hoop verkopen", zegt Thijs Vogels. "Maar als het op dit tempo doorgaat, verwachten we uit te verkopen, of er in ieder geval dicht tegenaan te zitten."

Concurrentie

Wat de concurrentie van andere festivals betreft, merken ze weinig bij Jera on Air. "Dat zie je niet terug bij de kaartverkoop. Dit merken we vooral bij de bands die we wel of niet kunnen boeken, of hierdoor ineens een stuk duurder worden", zegt hij.

Nog niet top

De kaartverkoop bij Bospop moet nog op gang komen. "Het loopt niet top, maar zeker niet slecht", zegt festivaldirecteur Peter Verkennis. Voor een ticket voor het festival in Weert ben je 197,50 (exclusief 5 euro servicekosten) kwijt. Verkennis verwacht dat de drukte nog komt. "Qua verkoop zit het op niveau van voor de coronapandemie. Bij Bospop merken we sowieso altijd dat de kaartverkoop de laatste weken voor het festival pas echt op gang komt. Bij ons gaat dat anders dan bij Pinkpop, waar meteen veel kaarten verkocht worden."

Steady

In Limburg moet je het diepst in de buidel tasten voor een weekend Pinkpop. Een weekendticket voor het festival in Landgraaf kost 275 euro, inclusief camping. Vorig jaar was dit 245 euro. "Het organiseren van festivals kost steeds meer. Dat komt onder meer door personeelskosten bij leveranciers, duurdere inkoop en duurdere transportkosten. Vandaar deze onvermijdelijke prijsstijging", zegt festivalmanager Niek Murray van Pinkpop. Toch loopt de kaartverkoop steady door. "Er is nog niks helemaal uitverkocht, behalve de sky deck-tickets voor de zaterdag. Er is een goede verdeling. Het lijken qua drukte drie gelijke dagen te worden, dus een lekker vol veld", zegt de festivalmanager. Volgens Murray heeft Pinkpop geen last van concurrentie in de festivalwereld. "Ik heb het idee dat grote festivals hier minder last van hebben, aangezien wij andere line-ups hebben. Met ons programma loopt de verkoop in ieder geval goed."

Early bird

Bij Solar hebben ze niks te klagen over de kaartverkoop. Zo zijn de early bird-tickets, die 135 euro kosten, al uitverkocht. Voor een regulier ticket moet je 165 euro betalen. De organisatie verwacht dat dit geen belemmering is voor mensen die deze zomer willen feesten aan de Maasplassen in Roermond. "De verkoop gaat zelfs beter dan voorgaande jaren. Ik verwacht dat we uitverkopen."

Gratis festivals

De grote festivals hebben inkomsten uit kaartverkoop, maar voor de kleine - veelal gratis - festivals is het weer een ander verhaal. Ze zijn volledig afhankelijk van sponsorinkomsten en drankverkoop. Voor deze organisatie blijkt het jaarlijks een 'hels karwei' om alles van de grond te krijgen.