Video: Open dag techniekopleidingen, alleen voor meiden

Er werken maar weinig vrouwen in de techniek. © iStock
Er is een schreeuwend tekort aan technisch personeel, laat staan aan vrouwen in de techniek. In die sector zijn nog altijd veel meer mannen aan het werk dan vrouwen.
Daarom besloten alle technische opleiding in Nederland vandaag een Girls Day te organiseren: een open dag alleen voor meisjes tussen de 10 en 15 jaar.

Shifting

Tientallen tienermeisjes trokken donderdag naar Stein om kennis te maken met een technische opleiding. Hier konden ze ook in gesprek met vrouwen die al een technische opleiding volgen, zoals Chimène Quaring bijvoorbeeld. Zij volgt de opleiding biomedisch laboratorium aan de Zuyd Hogeschool. "Er zijn nog steeds veel mannen op de opleiding, maar je ziet wel een shifting", zegt ze. Volgens de student is het belangrijk dat dit soort dagen wordt georganiseerd.

Stijging

Nog maar 14 procent van de 1.573.000 Nederlanders met een technisch beroep is vrouw, blijkt uit cijfers. Maar de laatste jaren is er een duidelijke stijging te zien wat betreft vrouwen die werkzaam zijn als laborant, elektromonteur of bijvoorbeeld IT-specialist.