Telefoon lokale OSF-fractie roodgloeiend in stoelendans

Ton Raven © L1
Met de installatie van de nieuwe Statenleden begint ook de stoelendans voor de Eerste Kamer. Doordat de coalitie wanhopig op zoek is naar steun, krijgt die ene zetel van de lokale Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) ineens heel veel gewicht.
Het kabinet Rutte IV beschikt in de Eerste Kamer niet over een meerderheid, maar kan met steun van GroenLinks en PvdA veel van de huidige maatregelen door de senaat loodsen. Dat verandert als de nieuwe Eerste Kamer aantreedt. Het is onzeker of dossiers als de stikstofmaatregelen of de pensioenwet dan nog steeds op een meerderheid kunnen rekenen. En dus staat de telefoon bij de OSF, de groep die in Provinciale Staten ondersteund wordt door Lokaal Limburg, roodgloeiend.

Ruilhandel

Doordat de Eerste Kamer getrapt gekozen wordt, stemmen Provinciale Statenleden op de kandidaten voor de senaat. Daarbij zijn ze niet gebonden aan hun eigen partij. Een 50Plus-statenlid mag stemmen op een VVD-senator, een GroenLinks-statenlid kan D66 wellicht aan een extra zetel helpen. De OSF haalde in 2023 een zetel, maar kreeg ook een aanzienlijk aantal stemmen bovenop die senaatszetel.
Gaan die stemmen naar een andere partij om 50plus of de coalitie aan een extra zetel te helpen of lukt het OSF om zelf een tweede zetel binnen te slepen? In dat laatste geval kan de Geleense senator Ton Raven zijn stoel in de Eerste Kamer behouden. Hij staat nu tweede op de lijst achter de kandidaat uit Friesland en lijkt af te vallen.

Nauwkeurig

De luikende liefde voor de lokalen is niet nieuw. In 2011 mocht de Onafhankelijke Senaatsfractie op audiëntie bij Rutte en Wilders. Ook toen waren de senaatzetels schaars en gewild. Zeker nu het lot van dossiers als migratie, pensioen en klimaat onzeker is in de nieuwe Eerste Kamer, zijn de restzetels kostbaar. "We gaan eerst wachten tot de definitieve verdeelsleutel bekend is", zegt Walter Lennertz, secretaris van de OSF. "Je wil namelijk geen fout maken. Dat is in het verleden wel eens gebeurd. Dan vulde een D66-statenlid per ongeluk het formulier in met een blauwe pen in plaats van een rood potlood. Stem kwijt, zetel kwijt. Dus je wil exact weten hoe de verhoudingen zijn."

Pensioenwet

Als zittend Senator krijgt Ton Raven komende maanden waarschijnlijk de Pensioenwet nog op zijn bureau. "De coalitie wil in de derde week van mei stemmen", zo zegt hij. "Het gaat over de verdeling van 1500 miljard euro, de grootste financiële operatie ooit in Nederland. Er zijn 1200 vragen gesteld en er komen nog meer vragen. Zorgvuldigheid moet hier voor snelheid gaan, vind ik. Het is ook uit democratisch oogpunt niet goed dat de grote winnaar van de laatste verkiezingen buitenspel wordt gezet. Als de minister de stem van de OSF wil hebben, zal ze het pensioen van de gepensioneerden met terugwerkende kracht moeten indexeren. Tussen 2009 en 2022 is dat niet gebeurd, de koopkracht van de gepensioneerden is daardoor met 25 procent gedaald. Dat gaat om 50 miljard euro, op dat gebied willen we een toezegging."