Paardenhouders bezorgd om heropening vliegbasis De Peel

Defensie wil er twaalf F35/Joint Strike Fighters stationeren. © ANP
Paardenfokkerijen en -houders in Noord-Limburg en het oosten van Brabant maken zich grote zorgen over de heropening in 2027 van het militaire vliegveld De Peel.
Straaljagers maken paarden onrustig en bang, vrezen ze.

Grote bedreiging

Ze noemen die heropening dan ook een grote bedreiging voor het houden van en rijden op paarden in die regio. In dit gebied zijn veel topstallen, opleidingsstallen, fokkerijen en particuliere paardenhouders gevestigd. Er is een werkgroep opgericht die bezwaren verzamelt tegen de heropening in de hoop dat Defensie kijkt naar een alternatief.

F35/Joint Strike Fighters

Defensie wil er twaalf F35/Joint Strike Fighters stationeren. "Dit heeft veel gevolgen voor de paardensector en vooral dit jaar kunnen we onze zorgen hierover kenbaar maken", aldus de werkgroep van verontruste paardenhouders, springstallen en wedstrijdlocaties. "In aanloop naar de mogelijke heropening zijn er nu al veel meer oefeningen met onder andere Apache-helikopters in Noord-Limburg en Oost-Brabant. Na opening gaan ieder jaar gedurende een half jaar 1800 starts en 1800 landingen plaatsvinden met de F35 en wordt daarnaast nog intensiever geoefend met vliegtuigen, Chinooks en Apaches. Dit zijn enorm veel vliegbewegingen per dag over een groot gebied."

Lawaai

"Een F35 maakt enorm veel meer lawaai dan een F16 en brengt een overweldigend gevoel/soort drukgolf met zich mee", aldus de werkgroep. "Bovendien wordt vaak in formatie van vier gevlogen, waardoor het geluid/gevoel lang blijft aanhouden. Apaches en helikopters vliegen erg vaak laag tijdens oefeningen. Paarden zien in de lucht een groot object met veel lawaai naderen. Iedere paardenhouder kan zich voorstellen dat paarden als eerste reactie zullen vluchten. En dan is de kans groot dat paarden zich verwonden, ruiters wellicht gewond raken of erger. De omheining zal gerepareerd moeten worden, maar ook veulens of paarden op stal kunnen stress ervaren of verwond raken."

Informatieavond

Dit voorjaar nog organiseert de werkgroep een informatieavond met deskundigen, de werkgroep en een ambtenaar verantwoordelijk voor de twaalf gemeenten betrokken bij het overleg met Defensie. Paardenhouders kunnen dit najaar hun bezwaren uiten in een milieueffectrapportage.