Streep door windmolens vanwege Einsteintelescoop

De Einstein Telescoop moet kilometers onder de grond om eventuele zwaartekrachtgolven te meten. © Nikhef
Er komen geen windturbines in het Waalse Dalhem, vlak over de grens bij Mesch. Volgens de Belgische Raad van State (RvS) zouden de turbines de komst van de Einsteintelescoop in Limburg in gevaar kunnen brengen.
Dat meldt VRT Nieuws.

Belang

De gemeente Voeren, de universiteit van Luik en Vlaams minister Zubal Demir hebben de vergunning aangevochten. De RvS heeft de vergunning van de gemeente Dalhem definitief ingetrokken. De komst van de telescoop zou de regio een enorme boost geven en daar wegen zes windturbines niet tegenop, zo vindt de RvS.
Een belangrijke voorwaarde voor de komst van de telescoop is dat de ondergrond stabiel is. Als er windmolens in de buurt van het apparaat komen te staan, kunnen trillingen ontstaan waardoor de telescoop onnauwkeurig wordt.

2025

Zuid-Limburg is in beeld als locatie voor het meten van zwaartekrachtgolven met de Einsteintelescoop. De Einsteintelescoop bestaat uit drie buizen van elk 10 kilometer lang, op een diepte van 200 tot 300 meter onder de grond. Met laserstralen kunnen daar zwaartekrachtsgolven worden gemeten. Zulke trillingen in de tijdruimte ontstaan bijvoorbeeld als zware sterren tegen elkaar botsen.
In 2025 moet duidelijk worden of de telescoop daadwerkelijk onder het Heuvelland wordt gebouwd, of dat het project naar Sardinië gaat. In 2035 moet het gevaarte klaar zijn.
In onderstaande video leggen we uit hoe de Einsteintelescoop werkt:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!