André Postema nieuwe collegevoorzitter Zuyd Hogeschool

André Postema volgt Luc Verburgh op bij Zuyd Hogeschool. © Zuyd Hogeschool
André Postema is de nieuwe collegevoorzitter van Zuyd Hogeschool. Hij volgt Luc Verburgh op, die naar de Verenigde Arabische Emiraten vertrekt om daar rector te worden van een universiteit.
Dat heeft de Raad van Toezicht besloten. Postema neemt het stokje vanaf 1 juni over.

Verder vorm geven

"Ik ben erg blij met het vertrouwen dat de Raad van Toezicht en de Centrale Medezeggenschapsraad in mij gesteld hebben", zegt Postema. "Zuyd is een prachtige hogeschool met een belangrijke rol als ontwikkelaar van kennis en talent in onze regio. Er is in Limburg en de Euregio Maas-Rijn grote behoefte aan goed opgeleide professionals, praktijkgericht onderzoek en een volwaardig hogeronderwijsaanbod in het kader van leven lang ontwikkelen. Ik kijk er enorm naar uit om hier samen met de collega’s, studenten en partners van Zuyd de komende jaren verder vorm aan te geven."

Functies

Postema was sinds 1 december vorig jaar al lid van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool. Eerder was hij onder meer vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, voorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis Groningen. Van 2011 tot en met 2019 was hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Examendebacle Maastricht

Het is niet de eerste functie in het onderwijs voor André Postema. Hij werkte eerder als bestuurder bij de Universiteit Maastricht en was tot 2018 voorzitter van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Daar legde hij zijn functie neer na het examendebacle bij vmbo Maastricht. Kort voor de uitreiking van de diploma's trok de onderwijsinspectie een streep door de examens van ruim 350 leerlingen. Reden daarvoor waren grote hiaten in de examenonderdelen die door de school zelf waren afgenomen. Een aantal scholen van de koepel werd door de onderwijsinspectie als 'zeer zwak' of 'onvoldoende' bestempeld.