Inkomen uitwonende jongere verschilt sterk per gemeente

Stockfoto © iStock
Uitwonende jongeren in studentensteden hebben gemiddeld gezien duizenden euro's minder te besteden dan leeftijdsgenoten in kleinere gemeentes.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2021. Binnen Limburg is in Maasgouw het gemiddelde jaarinkomen van jongvolwassenen het hoogst (27.100 euro), in Maastricht met 10.600 euro het laagst.

Werken

Dit komt volgens het statistiekbureau vooral doordat 18 tot 25-jarigen uit kleinere (plattelands)gemeenten vaak al op jonge leeftijd aan het werk gaan. Daardoor hebben zij qua inkomen een voorsprong op hun leeftijdsgenoten die door hun studie niet fulltime werken.
Naast Maasgouw vallen ook Nederweert, Stein en Bergen op. In deze gemeenten verdienden jongeren in 2021 gemiddeld ruim 25.000 euro.

Studeren

In studentensteden - waar het gros van de jongeren dus studeert - ligt dit bedrag aanzienlijk lager. In Maastricht verdiende de gemiddelde jongere 10.600 euro. De Limburgse studentenstad staat daarmee landelijk op de derde plaats, na Wageningen (8.400 euro) en Delft (9.500 euro).
In deze cijfers zijn studieleningen en financiële bijdrages van ouders overigens niet meegeteld. Het kan in de praktijk dus zo zijn dat jongeren in deze steden toch meer te besteden hebben.

Opvallend

In de meeste Limburgse gemeenten lag het inkomen van uitwonende jongeren gemiddeld tussen de 20.000 en 25.000 euro. Mook en Middelaar en Vaals vallen verder nog op in deze cijfers. In beide gemeenten lag het inkomen met respectievelijk 19.100 en 18.600 euro lager dan gemiddeld. Mogelijk heeft dat te maken met de vlakbij gelegen studentensteden Nijmegen en Aachen.