Arbeidsmigranten Meterik dreigen werk én woning te verliezen

Woensdag voert FNV actie bij de champignonteler om op te komen voor de arbeidsmigranten © L1
Meer dan 150 Poolse, Bulgaarse en Oekraïense arbeidsmigranten in Meterik dreigen dakloos te worden doordat hun werkgever ermee stopt.
Champignonbedrijf Monaghan Champignons sluit de deuren vanwege financiële problemen.

Dakloos

Omdat driekwart van de medewerkers ook door de werkgever is gehuisvest, dreigen ze ook hun woning te verliezen. Het bedrijf wil de arbeidsmigranten drie dagen na het einde van hun dienstverband uit hun huis zetten.

Drie dagen

De teler heeft de werkers een vaststellingsovereenkomst voorgelegd, waarin staat onder welke voorwaarden zij straks hun ontslag krijgen. Daarin staat ook dat ze na drie dagen al hun woning moeten verlaten. Ook zouden ze een transitievergoeding krijgen, maar wie eerder vertrekt, krijgt niets. Verder staat erin dat ze mensen naar huis willen sturen als er geen werk meer is en daarvoor vakantiedagen worden afgeschreven.

Actie

Volgens Cindy Spiering van het FNV kan je dat mensen niet aandoen. "Zelfs in de uitzendbranche krijg je hiervoor een maand. De medewerkers moeten een normale kans krijgen om een nieuwe baan en huisvesting te zoeken." De vakbond stond woensdag met camper en frietkraam bij het bedrijf in Meterik om de Oost-Europese arbeidsmigranten daar te informeren over hun rechten. Volgens de vakbond wil het bedrijf de mensen zo goedkoop mogelijk de deur uit werken. De FNV heeft ook de gemeente gewaarschuwd over dit probleem.
Woensdag voert FNV actie bij de champignonteler om op te komen voor de arbeidsmigranten © Edward Media

Zwakke positie

De vaak moeilijke situatie van arbeidsmigranten is al langer een punt van zorg. Voordat hij aantrad als gouverneur onderzocht Emile Roemer hun positie als voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Hij kwam met een flinke lijst aanbevelingen om hun status beter te beschermen.