Landgraaf verlengt samenscholingsverbod jongeren

Burgerhoes Landgraaf © Gemeente Landgraaf
Om jeugdoverlast in Landgraaf voor langere periode aan te pakken, verlengt de gemeente het samenscholingsverbod in drie gebieden met een half jaar.
Het gaat om het gebied rondom het centrum van Schaesberg, Achter de Haesen en het centrum van Waubach.

Groepen

Het verbod geldt al sinds oktober 2022, maar gaat nu duren tot en met 30 september 2023. In de gebieden mogen jongeren tot 23 jaar niet bij elkaar komen in groepen van drie of meer personen.

Jeugdoverlast

Landgraaf heeft al langer te maken met ernstig overlast van jeugdigen. Om deze overlast aan te pakken zijn al veel maatregelen getroffen, zoals cameratoezicht, extra controles door boa’s en politie en inzet van straatcoaches en jongerenwerkers. Het afgelopen half jaar was volgens de gemeente al te zien dat deze aanpak van overlast werkt, waaronder het samenscholingsverbod.

Langere avonden

Toch vinden de gemeente Landgraaf, het Openbaar Ministerie en de politie het nog te vroeg om het bestaande samenscholingsverbod op te heffen. Jeugdoverlast blijkt uit eerdere ervaring toe te nemen in de periode maart tot september, als gevolg van langere avonden en beter weer. Ook vakantieperiode(s) en een groter aantal evenementen in de openbare ruimte spelen hierbij een rol.

Tijdelijk

De maatregel is ondanks dat die nu tot een jaar is verlengd, van tijdelijke aard. Dat benadrukt burgemeester Richard de Boer. Dat heeft te maken met de strenge juridische voorwaarden die bij zulke besluit komen kijken. Ook wijst hij erop dat met minder ingrijpende maatregelen het gewenste doel op dit moment nog niet bereikt kan worden. "De vrees voor verdere verstoring van de openbare orde bestaat nog steeds. Dat maakt het noodzakelijk dat we ervoor hebben gekozen om het samenscholingsverbod met een half jaar te verlengen."