Fors verschil tussen eis en uitspraak in overval Eys

De rechtbank in Maastricht. © L1
De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag een 35-jarige man uit Ans (België) veroordeeld tot één maand voorwaardelijke gevangenisstraf wegens een woningoverval in 2011 in Eys.
Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden nog een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5,5 jaar geëist. Maar de rechtbank gaat niet mee in de overtuiging van het OM dat het zou gaan om een overval met veel geweld.

Al 20 keer veroordeeld

De man heeft samen met anderen in de nacht van 2 november 2011 een echtpaar in hun woning in Eys overvallen. Daarbij werd volgens het OM veel geweld gebruikt en ook geschoten. Lange tijd bleef de overval onopgelost tot er vorig jaar in België een DNA-match werd gevonden. De verdachte werd begin dit jaar aan Nederland overgeleverd. Volgens justitie is de verdachte in België al 20 keer veroordeeld, zowel voor als na de woningoverval in Eys.

Overval

Op 2 november 2011 probeerden enkele personen de woning binnen te dringen maar stuitten daarbij op hevig verzet van de mannelijke bewoner. De bewoners, een man en een vrouw, barricadeerden zich volgens de rechtbank in hun slaapkamer, maar zagen zich uiteindelijk genoodzaakt hun huis via het slaapkamerraam te ontvluchten.
Eenmaal buiten liepen ze de overvallers volgens het OM opnieuw tegen het lijf. De mannelijke bewoner bood vervolgens zoveel verzet, dat de overvallers op de vlucht sloegen, maar tijdens hun vlucht schoten ze nog twee keer op de bewoner, aldus het OM. Buurtbewoners waren volgens het OM getuige van de overval en schrokken hevig van de geloste schoten op straat.

Geen gevangenis

De rechtbank erkent dat de bewoners enkele angstige momenten hebben meegemaakt toen de verdachte samen met anderen probeerde middels een inbraak een diefstal te plegen, maar uiteindelijk zonder buit wegging. De rechtbank wil echter geen gevangenisstraf opleggen omdat de man inmiddels een leven voor zichzelf en zijn gezin heeft opgebouwd met een eigen onderneming. Om dan een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen acht de rechtbank niet in het belang van de maatschappij.