Sittard-Geleen onderzoekt locaties voor opvang Oekraïeners

Walramstraat 9-19 behoort tot de locaties die de gemeente onderzoekt. © Google Street View
De gemeente Sittard-Geleen heeft vier locaties gevonden die mogelijk gebruikt kunnen worden om woonruimte te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne.
In de gemeente verblijven momenteel zo'n 300 Oekraïense vluchtelingen. "Naar verwachting neemt dit aantal nog verder toe", zo staat in een persbericht van dinsdag.

Langer verblijf

Op dit moment verblijft het merendeel in tijdelijke opvanglocaties verspreid door de gemeente, bijvoorbeeld in sloopappartementen en hotels. "Nu de oorlog voortduurt en van snelle terugkeer geen sprake is, vinden we het belangrijk deze Oekraïense inwoners opvanglocaties te bieden waar ze langer kunnen verblijven", schrijft de gemeente.
Daarom is er een onderzoek uitgevoerd, waarbij na een eerste voorselectie vier gebouwen en terreinen overblijven die mogelijk geschikt zijn en momenteel niet in gebruik zijn.

Locaties

Het gaat om voormalige basisschool de Hoefer in de Kleine Steeg, Walramstraat 9-19 en de voormalige parkeerplaats aan de Heinseweg in Sittard. Daarnaast staat het terrein van het voormalige DaCapo College aan de Graaf van Loonstraat in Born op de lijst. De gemeente onderzoekt nu of het daadwerkelijk mogelijk is om op die plekken opvang te realiseren in de vorm van zelfstandige appartementen, studio’s of flexwoningen. Het gaat om 'de middellange termijn'.
De omwonenden zijn per brief geïnformeerd. In mei moet er meer duidelijkheid komen over het onderzoek.

Meer woonruimte

Sittard-Geleen benadrukt dat er in eerste instantie voor de herhuisvesting van Oekraïners wordt gezorgd vanwege de urgente situatie. "In de nabije toekomst kijken we ook naar onze bredere opgave op het gebied van wonen. We vinden het belangrijk dat er in Sittard-Geleen voldoende woonplek is voor iedereen. Voor vluchtelingen, maar ook voor starters of inwoners die door omstandigheden acuut een woning nodig hebben."