Jongeren tijdens corona: eenzaam en psychische klachten

Stockfoto © iStock
Bijna twee derde van de Limburgse jongeren tussen 16 en 25 jaar zegt in de coronaperiode eenzaam te zijn geweest. Ook had ongeveer de helft last van psychische klachten.
Dat blijkt uit onderzoek van de GGD's Noord- en Zuid-Limburg binnen de Landelijke Coronamonitor Jong Volwassenen.

Eenzaamheid en psychische klachten

Bij ongeveer 60 procent van de jongeren gaat het om sociale eenzaamheid: ze hadden weinig contacten. Ook de kwaliteit van de contacten was bij 69 procent van de jongeren een probleem. Ze hadden last van emotionele eenzaamheid, wat betekent dat ze geen hechte band hadden met anderen.
Daarnaast geeft in het onderzoek van de GGD Limburg-Noord 47,3 procent van de jongeren aan psychische klachten te hebben. Bij de GGD Zuid-Limburg gaat het om 54,4 procent. Minder dan de helft van de jongeren, zo'n 45 procent, heeft veel vertrouwen in eigen toekomst.

Coronaperiode

Het hoge percentage eenzaamheid is volgens gezondheidszorgpsycholoog Sanne Meijers te wijten aan de coronaperiode. "We hebben een tijd achter de rug waarin jongeren een hele belangrijke periode van socialisatie, in de pubertijd en tienerjaren, bijna twee jaar thuis hebben gezeten", verklaart ze. "En ik denk dat sociale media een grote rol spelen. Je kijkt elkaar niet aan en hebt niet de context en het contact van een één-op-één-gesprek. Er zit een medium tussen waarop je ook nog heel veel kunt controleren en beïnvloeden."

Lastige coronaperiode

De 19-jarige Lars is een van die eenzame jongeren. "Op dit moment kan ik zeggen dat ik ermee om kan gaan. Maar de coronaperiode vond ik een hele lastige periode, want toen werd ik er elke dag mee geconfronteerd", vertelt hij.