Burgemeester Heerlen: 'Rapport is wake-up call voor kabinet'

Burgemeester Wever van Heerlen © L1
Burgemeester Roel Wever van Heerlen noemt het rapport Elke Regio Telt! een 'wake-up call voor het kabinet'. Uit het maandag verschenen rapport blijkt dat regio's aan de randen van het land, zoals Parkstad, achtergesteld zijn.
"Dit is zo indringend en het gaat over zo'n groot stuk van Nederland, dat je denkt: dit mag een kabinet niet laten liggen", zegt Wever dinsdag in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Rapport Elke Regio Telt!

Uit het onderzoek blijkt dat regionale verschillen in Nederland groot zijn: in sommige gebieden aan de randen van het land stapelen de achterstanden zich op. Daarbij gaat het onder andere om een slechtere gezondheid van de bevolking en lagere inkomens.
De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving stellen dat het niet makkelijk is om diep verankerde automatismen en gewoontes aan te passen, maar dat dat wel nodig is.

Structurele problemen

Hoewel het niet als nieuw komt voor burgemeester Wever, meent hij dat het helpt dat het rapport het probleem belicht. "Het kabinet kan niet ontkennen wat er staat. Ik vraag hier al langer aandacht voor: het is een fantatisch gebied waar we uit een dal aan het klimmen zijn, maar daar heb je meer steun bij nodig. Je kan structurele problemen niet oplossen met incidentele middelen."
Volgens hem is het belangrijk dat er een visie ligt voor de achterstelde gebieden, voornamelijk grensregio's. "Er liggen hier enorme kansen op de grens met Duitsland."