Nog geen vrijheid voor 'Habbo-jager': tbs-traject verlengd

Habbo Hotel werd voornamelijk door kinderen gebruikt. © iStock
Wanneer zal Kerkradenaar Angelo O. volledig terug kunnen keren in de samenleving? Voorlopig nog niet. Het tbs-traject van de 'Habbo-jager' is met twee jaar verlengd.
Tussen 2011 en 2016 had de Kerkradenaar via spelletjeswebsite Habbo Hotel contact met tientallen minderjarige meisjes. Hij deed zich voor als zijn zoon en gebruikte zelfs diens foto's om kinderen aan te sporen om seksuele handelingen met zichzelf te verrichten. De rechtbank in Roermond veroordeelde hem in 2019 tot een gevangenisstraf van vier jaar en legde hem ook een tbs-maatregel op.

Toetsen

De rechtbank moet tenminste om de twee jaar beslissen of verlenging van de tbs-maatregel noodzakelijk is. Het tbs-traject van de 59-jarige Kerkradenaar kan gestopt worden als de rechter vindt dat hij zich goed aan de voorwaarden heeft gehouden én veilig kan terugkeren in de maatschappij. Zo kreeg Angelo extra verlofmogelijkheden, maar volgens de tbs-kliniek heeft hij zich niet altijd aan de afspraken gehouden rondom dat verlof. Daarom is de stap naar onbegeleid verlof nog niet gemaakt.

Hoog

De rechtbank volgt het advies van de deskundigen op. Zij hebben vastgesteld dat Angelo O. gedragsproblemen heeft met een psychiatrische oorzaak. Er is sprake van een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken en een pedofiele stoornis. "Deze problematiek is zodanig dat bij beëindiging van de tbs het recidiverisico naar hoog kan oplopen op de langere termijn", aldus de rechtbank Roermond. De deskundigen vrezen dus dat er op de langere termijn kans is op herhaling.

Gevaar

Naar eigen zeggen weet Angelo waar zijn valkuilen liggen en is hij in staat om delicten in de toekomst te voorkomen. "Er is geen direct gevaar voor de veiligheid van anderen, het recidivegevaar is matig tot hoog op de langere termijn en mijn cliënt wil zich bij het beëindigen van de tbs verder laten begeleiden en behandelen", zegt zijn advocate Wendy Alberts.
Volgens de advocate heeft het Openbaar Ministerie (OM) de vordering tot verlenging te laat ingediend. Door die fout zou de tbs-maatregel volgens haar per direct moeten stoppen, maar daar is de rechter het niet mee eens.

Tussenstap

De rechtbank oordeelt dat het behandeltraject van Angelo zeker nog twee jaar in beslag gaat nemen. "De volgende stap in het traject is waarschijnlijk een plaatsing op een Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA), als tussenstap naar een vorm van begeleid wonen met ambulante begeleiding", aldus de rechter.

Hoger beroep

Angelo O. en zijn advocate zijn het niet eens met de beslissing van de rechtbank om geen gevolgen te verbinden aan de te late indiening van de vordering door het OM. Ze gaan in beroep.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!