Europarlementariër Tax: Oproep overheid 'iets te eenzijdig'

Limburgers die aan de grens wonen wijken voor kinderopvang bijvoorbeeld uit naar België. © iStock
De overheid is maandag gestart met een campagne om vrouwen meer aan het werk te krijgen. Europarlementariër Vera Tax vindt die oproep iets te kort door de bocht.
Dat vertelde ze maandag in L1mburg Centraal.

Onbetaald werk

De Europarlementariër maakt onder meer het vergelijk tussen onbetaald werk dat mannen en vrouwen leveren. "Dat werk komt vaak neer op de vrouw. Denk aan mantelzorg, huishouden of thuisblijven bij zieke kinderen. Als je dat gaat vergelijken zie je dat vrouwen daar 26 uur per week in steken, mannen 17. Bij jonge gezinnen wordt dat zelfs meer. Dan is dat bij vrouwen 36 uur en bij mannen 21 uur", stelt Tax. "Dus de vraag dat vrouwen maar een paar uurtjes meer moeten werken is te kort door de bocht."

Toekomstbeeld

"Als overheid moet je kijken naar de mogelijkheden in de toekomst. Hoe kun je er voor zorgen dat mensen werk en privé goed kunnen combineren. Dat wordt nog te weinig gedaan", legt Tax uit. "Hoe kunnen we zorgen dat mannen en vrouwen werk, privé, mantelzorg en alles wat daarbij komt kijken, goed kunnen verdelen? Dan is ouderschapsverlof belangrijk en moet kinderopvang betaalbaar zijn. Dat laatste mag wat mij betreft zelfs gratis worden gemaakt."

Belgische kinderopvang

Mensen willen vaak wel meer werken, maar dat kost geld omdat de kinderopvang in Nederland duur is. Limburgers die aan de grens wonen wijken daarom bijvoorbeeld uit naar België. Dat deed ook Julia Rinkens die haar eigen schoonheidssalon runt in Smeermaas, net over de grens bij Maastricht. Haar twee kinderen zitten er ook op school. "Hier mogen ze sowieso al met 2,5 jaar naar school. Dat scheelt anderhalf jaar kinderopvang. Bovendien is de voor- en naschoolse opvang ook vele malen goedkoper. Zo gaat alles waar ik voor werk niet meteen op aan opvang, maar kunnen we er leuke dingen van doen." Julia is niet de enige, getuige de vele auto's met Nederlandse kentekens die bij de school staan maandagmiddag om hun kroost op te halen. Julia: "Voor ons was de keus heel logisch, zeker omdat de scholen hier net zo goed zijn."

Vierdaagse werkweek

"Als er wordt gekeken vanuit het perspectief van de arbeidsmarkt en je wilt alleen maar vacatures oplossen, dan kun je zo kort door de bocht kijken. Maar het is breder: zie het als een investering waardoor ook de kansenongelijkheid bij kinderen afneemt. Mijn voorstel? Zorg voor een vierdaagse werkweek en verdeel die eerlijk. Mensen werken veel effectiever als het privé ook op orde is", stelt Tax. "Privé ben je veel bezig met het zorgen voor anderen. Het is echt niet dat we buiten werktijd op ons yoga-matje liggen."
En vervolgt de Europarlementariër: "Ik ben zeker voor de campagne. Maar het probleem is niet opgelost als vrouwen nu ineens meer hun best zouden doen, want vrouwen doen al heel erg hun best."