Justitie eist celstraf voor verwonden man met bijl

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk, geëist tegen een 59-jarige man uit Susteren die in juli vorig jaar een andere man verwondde met een bijl.
De verdachte zat drie kinderen met een bijl achterna. De vader van een van die kinderen probeerde de man te stoppen. Hij liep daarbij verwondingen op.

Bijzondere voorwaarden

Het OM eiste naast de celstraf ook een aantal bijzondere voorwaarden, waaronder een ambulante behandeling. Zo'n behandeling wordt geboden aan iemand met bijvoorbeeld een psychiatrische stoornis, verstandelijke beperking of een verslaving, zonder dat iemand is opgenomen. Het OM verdenkt de man van bedreiging en poging tot doodslag.

Belletje trekken

Het incident gebeurde op 23 juli. Aanleiding was een kwajongensstreek van een aantal kinderen. Zij trokken belletje bij de woning van de man in Susteren. De 59-jarige bewoner was daar niet van gediend en kwam vervolgens met een bijl naar buiten. De man achtervolgde de kinderen en riep: 'jullie gaan er allemaal aan'. De kinderen renden in de richting van een café gelegen in dezelfde straat. De vader van een van de kinderen stapte op de man af om hem te stoppen. De man met de bijl hakte vervolgens op hem in. Het slachtoffer werd met verwondingen aan zijn been afgevoerd naar het ziekenhuis.

Verdrietige zaak

De officier van justitie sprak over een buitengewoon verdrietige zaak. "Het gaat om jonge kinderen die iets hebben meegemaakt wat ze hun hele leven niet meer vergeten. Het gaat om een moedige vader die zijn, en andermans, kinderen wilde beschermen en het gaat om een getergde verdachte. Een verdachte die volgens deskundigen een stoornis heeft in het autisme-spectrum. Hij had te weinig vaardigheden om anders te handelen dan hij die dag heeft gedaan. Hij heeft daardoor veel kapot gemaakt in de levens van de slachtoffers."

Lange proeftijd

Het OM vindt bedreiging en poging tot doodslag wettig en overtuigend bewezen. De officier van justitie vindt dat er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de man opnieuw een misdrijf zal plegen wat gevaar zal opleveren tegen een of meerdere personen. "Daarom eis ik een lange proeftijd van 10 jaar bij een deels voorwaardelijke gevangenisstraf." Ook moet de verdachte zich laten behandelen en begeleiden door een Forensisch Psychiatrische Polikliniek of een soortgelijke zorgverlener.
De rechterbank in Roermond doet op 7 april uitspraak.