Justitie wil celstraf voor man die hoogbejaarde mishandelde

In de buurt van het Wilhelminaplein in Heerlen ging het op 25 juni mis. © Google Street View
Justitie wil Heerlenaar Dennis K. achter slot en grendel hebben. Volgens de officier van justitie heeft hij een 91-jarige vrouw zwaar mishandeld.
De man (49) zou het hoogbejaarde slachtoffer, dat zich met behulp van een rollator verplaatste, in het centrum van Heerlen omver hebben gelopen of geduwd. Dat gebeurde op 25 juni vorig jaar in de buurt van het Wilhelminaplein.

Doorlopen

De vrouw viel en raakte buiten bewustzijn waarna de verdachte door is gelopen. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Ze liep onder meer een schedelbreuk op. De vrouw overleed enkele weken later. Ze kampte al langer met klachten en uit onderzoek bleek dat het niet zeker is dat er een verband is tussen het incident en het overlijden.

'Nooit meer'

Dennis heeft die bewuste dag flink wat alcohol gedronken en zegt zich niks meer van het voorval te kunnen herinneren. "Het is vreselijk wat er is gebeurd. Ik wil dit nooit meer meemaken. Ik bied mijn excuses aan", zegt Dennis K. maandag in de rechtbank.

Kopstoot

De Heerlenaar wordt van meerdere geweldsdelicten verdacht. Zo zou hij op 19 mei 2022 een vrouw op het Pancratiusplein een kopstoot hebben gegeven. Ook weer onder invloed van alcohol. Hij liep door, in de richting van een man, tilde een hondje op en liet de viervoeter al dan niet opzettelijk vallen. Een maand later trok hij zijn moeders bril van haar neus. "Maar het contact tussen mijn moeder en mij is weer hersteld. Daar ben ik blij om", vertelt Dennis.
Het Pancratiusplein in Heerlen © L1 (Erwin Minkenberg)

Twaalf maanden

"Het zijn hele heftige feiten die in een korte tijd hebben plaatsgevonden. Wat moeten we doen zodat dit nooit meer gebeurt? Het is belangrijk dat we de verdachte hier niet meer terugzien", vraagt het Openbaar Ministerie (OM) zich af. Eis? Een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Geen opzet

Volgens advocaat Wesley Houben is het een stevige eis. Er dient volgens hem kritisch gekeken te worden naar het dossier. Bij een zware mishandeling moet er namelijk opzet in het spel zijn en dat is niet het geval, vindt de raadsman. "Mijn cliënt loopt tegen de rollator aan. Daarna komt een versnelde pas. Er zijn onvoldoende aanknopingspunten of er sprake is van opzet." Als het aan de verdediging ligt, hoort zijn cliënt niet voor alle feiten gestraft te worden.
De uitspraak is op vrijdag 7 april.