Onderzoek UM: kindertrauma treft mannen en vrouwen anders

Stockfoto © iStock
Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd, zo blijkt uit een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).
Vrouwen die later in het leven te maken krijgen met psychische problemen hebben vaker te maken gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik tijdens hun kindertijd, terwijl psychologische problemen bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. De studie, die de eerste is die gender-specifieke invloeden koppelt aan trauma uit de kindertijd, werd zondag gepresenteerd tijdens het European Congress of Psychiatry in Parijs.

Vrijwilligers

Een internationaal team van onderzoekers uit Nederland, Turkije, Italië, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten analyseerde de gegevens van 791 vrijwilligers met betrekking tot trauma’s uit hun jeugdjaren. De vrijwilligers werden ook getest op psychische problemen waar ze nu mee kampen, zoals bijvoorbeeld fobieën, angsten of depressies. Op die manier konden de onderzoekers kijken of ze het type trauma konden associëren met de symptomen die ze als volwassenen hebben.
Uit het onderzoek blijkt dat bij zowel mannen als vrouwen ernstige psychische gevolgen ondervinden van emotionele mishandeling in de kindertijd, maar bij vrouwen is dat verband ongeveer twee keer zo sterk als bij mannen. Verwaarlozing in de kindertijd, zowel fysiek als emotioneel, konden de onderzoekers daarentegen wel in verband brengen met latere psychische problemen bij mannen, maar niet bij vrouwen.