Autofabriek Nedcar blijft zorgenkindje van VDL-concern

De autofabriek van VDL Nedcar in Born © L1 (Erwin Minkenberg)
VDL Nedcar heeft vorig jaar 2,1 miljard omzet gedraaid, twee procent meer dan een jaar eerder. Maar de toekomst van de autofabriek in Born blijft onzeker.
Dat blijkt uit de jaarcijfers van moederbedrijf VDL in Eindhoven.
Het concern draaide met drie van de vier grote bedrijfsonderdelen een omzetgroei van dubbele cijfers, alleen de autodivisie met Nedcar bleef dus steken op twee procent. Desondanks noemt VDL-topman Willem van der Leegte het een ''uitstekende prestatie dankzij de flexibiliteit van onze medewerkers in Born."
Er werden in 2022 101.672 auto's in elkaar gezet, een daling ten opzichte van de 105.214 in 2021. Die productiedaling kwam vooral doordat de fabriek geregeld stil lag vanwege tekorten aan materialen.

Toekomst onzeker

De toekomst van de 3800 banen bij VDL Nedcar blijft vooralsnog onzeker. Volgend jaar stopt BMW met de productie van Mini's in Born. Grote nieuwe klanten zijn nog niet binnengehaald. Eerder was er een contract met het Amerikaanse Canoo en ging lange tijd de naam Rivian rond, maar beide Amerikaanse autobedrijven gaan vooralsnog niet in zee met VDL. Mede door nieuwe, gunstige belastingmaatregelen waarmee de Amerikaanse regering de productie van auto's in eigen land wil houden.

Evetta

Wel tekende onlangs de Duitse start-up ElectricBrands een contract bij VDL. De Duitsers willen de elektrische Evetta en de XBUS in Born laten bouwen. Maar op dit moment gaat dat nog om lage aantallen. Lang niet genoeg om iedereen aan het werk te houden.

Nieuw plan

Daarom kwam VDL eerder al met een nieuw plan: de fabriek moet meer gaan doen dan alleen auto's in elkaar zetten. Er moeten straks ook batterijen voor elektrische auto's gemaakt worden. Of brandstofcellen voor auto's op waterstof. Daarnaast kan VDL Nedcar misschien bepaalde producties van andere VDL-zusterbedrijven overnemen. Veel van die bedrijven zitten in Noord-Brabant en sommigen zitten tegen hun grens van de productiecapaciteit of hebben niet genoeg mensen.

6 miljard

Voor VDL als geheel, met meer dan 100 bedrijven en 16.000 werknemers, kwam de omzet in 2022 uit op 5,5 miljard euro. Een stijging van 16 procent. Het bedrijf verwacht dat het dit jaar kan doorgroeien naar een omzet van boven de 6 miljard. Onder de streep verdiende VDL vorig jaar 298 miljoen euro. Daar moet wel bij gezegd dat 122 miljoen euro afkomstig was van BMW dat een boete betaalde omdat het eerder stopt met de productie in Born dan was afgesproken.