Formatieproces begonnen: 'Vertrouwen is cruciaal'

Verkenner Jan Schrijen in gesprek met de partijen © L1
Vertrouwen en onderlinge relaties zijn bepalend voor het succes van een nieuwe coalitie in het gouvernement. Dat zegt verkenner Jan Schrijen die vrijdagochtend is begonnen aan zijn taak.
Schrijen probeert een stabiele coalitie voor te bereiden die recht doet aan de uitslag van de statenverkiezingen.

Vertrouwen

"Het gaat altijd om mensen die het met elkaar samen moeten doen", zegt Schrijen. "Dat heeft veel met vertrouwen en onderlinge relaties te maken." De oud-gedeputeerde, oud-burgemeester en oud-dijkgraaf heeft enkele dagen uitgetrokken om met alle dertien lijsttrekkers die zijn gekozen te praten. Hij verwacht pas rond half april zijn verslag te kunnen uitbrengen.

Stabiele coalitie

De grote winnaar van de verkiezingen, de BBB die tien zetels veroverde, had eerder deze week al kennismakingsgesprekken met alle partijen. Lijsttrekker Annetje Schoolmeesters blikt tevreden terug op die ontmoetingen: "Het is een gevoel van openheid, van bruggen willen bouwen want iedereen snakt naar een stabiele coalitie. En iedereen is bereid om daar in alle openheid over te praten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!