Voedselkastje leeggehaald: 'De graaiers nemen alles mee'

Het kastje bij de Laurentiuskerk © website gemeente Voerendaal
Het voedselkastje bij de Laurentiuskerk in Voerendaal wordt niet meer bijgevuld. Volgens het kerkbestuur wordt misbruik gemaakt van het liefdadige initiatief: "Elke avond komt er een auto. De graaiers nemen alles mee. Dan ben je verkeerd."
Dat laat kerkbestuurslid Marijcke Beckers aan L1 weten.

Zelfde auto's

Volgens haar gaat het om een paar terugkerende auto's. Met andere woorden een paar partijen die steeds opnieuw het kastje leeghalen. "Een mevrouw zag een man het kastje leeghalen en vroeg 'Laat u nog wat over voor ons?' De man lachte daarop."

Geen juridische grond

Beckers heeft de wijkagent op de hoogte gebracht. "Er is een foto naar de wijkagent gegaan. Die kijkt of het kenteken van de auto bekend is bij de politie." Toch heeft de wijkagent laten weten niets eraan te kunnen doen omdat er geen juridische grond is.Het verschil tussen gebruik maken en misbruik maken is namelijk niet duidelijk, maar ook niet strafbaar in deze situatie.

Ethische kwestie

Daarom komt het volgens Beckers aan op een kwestie van ethiek. "Het is heel brutaal. Gezinnen die het echt nodig hebben pakken alleen wat ze zelf écht op dat moment missen en ook daadwerkelijk gebruiken. Je vraagt je af of die mensen wat dit doen geen geweten hebben."

Anoniem

Het kerkbestuur heeft besloten het kastje niet meer aan te vullen. Er is namelijk geen andere oplossing, omdat juist op deze manier mensen anoniem levensmiddelen eruit kunnen halen, stelt Beckers. "Het is een anonieme plek, mensen kunnen bijna ongezien iets eruit halen of erin zetten." Ze is momenteel telefonisch bereikbaar voor gezinnen die in nood zitten.

Heerlerbaan

Dat het nu zo ver is gekomen, dat het initatief in Voerendaal voorlopig op een laag pitje staat, betreurt het kerkbestuur dan ook. Ondanks vergelijkbare situaties. "In Heerlerbaan stond ook een kastje met levensmiddelen en werd op de tweede dag al leeggehaald. Ik werd er al voor gewaarschuwd. Het werkte eerst ook goed in Voerendaal. Jammer dat daar nu vooralsnog een einde aan is gekomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!