'Dassen vooral risico voor Maaslijn, niet voor Zuid-Limburg'

Stockfoto © Istock
Het spoor in Zuid-Limburg zal weinig last krijgen van dassenburchten, zoals op dit moment het geval is in de buurt van Boxtel. In het noorden van de provincie en met name bij de Maaslijn is dat risico wel aanwezig.
Dat zegt Jaap Dirkmaat van de Stichting Das & Boom.

Spoordijken

Op dit moment ligt het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel, en bij het Friese Molkwerum stil omdat dassen daar een burcht in het spoortalud hebben gegraven. De beschermde dieren worden voorzichtig weggehaald voordat de spoordijken hersteld kunnen worden. Naar verwachting rijden er eind volgende week weer treinen over het spoor bij Esch, in Friesland gaat het langer duren.
ProRail meldde eerder deze week dat in Zuid-Oost Nederland dassen op acht plekken een mogelijk risico vormen voor het treinverkeer.

Droge helling

Ondanks de groei in het aantal dassen verwacht Das & Boom niet dat veel spoorlijnen in Zuid-Limburg door de dieren ondertunneld worden. "Dassen graven hun burchten in een helling omdat het daar droog is, en zulke hellingen zijn er in Limburg genoeg", legt Dirkmaat uit. "Holle wegen, graften, noem maar op. Een das zal dus niet gauw in een luidruchtige spoordijk nestelen."

Horst-Venray

In het noorden van de provincie verwacht hij eerder problemen. "Boven Roermond liggen de spoorlijnen op natter gebied, daar is het risico al wat groter. Vooral op de Maaslijn tussen Horst en Venray, waar ook de nodige sloten en rivieren bij het spoor liggen. In dat gebied zijn in de jaren '80 en '90 ook dassen uitgezet, dus we weten dat ze daar zitten."