Nieuwbakken burgemeester Hillenaar: 'Begonnen met taalles'

Wim Hillenaar, burgemeester van Maastricht © Istock/Ministerie BZK
Aankomend burgemeester Wim Hillenaar is al begonnen met huiswerk om zich het Maastrichts eigen te maken. "Ik heb gisteravond al een woordenboek gekregen toen ik een delegatie uit Maastricht op bezoek kreeg"
Dat vertelt Hillenaar vrijdagochtend bij de L1 Nieuwsshow. "Samen met mijn vrouw zijn we het Maastrichts volkslied ook al aan het oefenen, ik probeer de taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen."

Duurde en duurde

Donderdagavond werd om 22:00 uur na anderhalf uur vertraging bekend dat Hillenaar de ambtsketen overneemt van Annemarie Penn-te Strake. "Dat maakte het voor mij ook een lange spannende avond, want ik wist zelf ook nog van niks. Het duurde en duurde", zegt Hillenaar de volgende ochtend. "Al begrijp ik het ook wel. In zo'n vergadering moet alles nog worden toegelicht, en dan is een uur zo voorbij."

Vrolijk

Hillenaar noemt het een buitengewone eer om zijn intrek te nemen in het Maastrichtse stadhuis: "Het mooiste ambt dat er is, in de mooiste stad van Nederland. Ik word altijd meteen vrolijk als ik in Maastricht kom. Hopelijk blijft dat zo."

Draai vinden

De CDA'er heeft geen Limburgse roots. Hij is geboren in het Gelderse Maasbommel en was van 2011 tot begin dit jaar burgemeester in Cuijk. Toch denkt hij dat hij zijn draai in Maastricht wel zal vinden: "Oost-Brabanders en Limburgers hebben meer gemeen dan ze willen toegeven", legt hij uit.

Glimlachend in de krant

Over zijn verwachtingen als bestuurder in de Limburgse hoofdstad is Hillenaar nuchter: "Het zal hartstikke mooi zijn, maar ook stevig. Maastricht kent zijn problemen, daar ben je ook bestuurder voor. Ik zal in ieder geval niet alleen glimlachend in de krant staan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!