Nieuw lesmateriaal WO2 zet klassiek vijandbeeld op zijn kop

Havo en VWO leerlingen van het Raayland College in Venray aan het werk met de Any1 interactieve podcast. © L1 (Peter Beeker)
Waren alle Duitse militairen daders en alle geallieerde soldaten helden tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het interactief lesprogramma Any1 stelt pittige vragen aan leerlingen van het Raayland College in Venray.
"We vertellen het verhaal van de mens onder het uniform", zegt Jacqueline Kerkhof. Ze is mede-bedenker en maker van de podcastvertelling met beeldverhaal. Any1 is ontwikkeld door de Limburgse stichting Laudio.

Laptop

Any1 'viert' de premiere in het Raayland College in Venray. Het lesprogramma wordt bij zo'n dertig scholen in het land uitgerold. In Venray zitten havo en vwo leerlingen achter een laptop en volgen met een koptelefoon het verhaal van drie soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Verwarring

Kerkhof: "Het is het verhaal van een Amerikaanse, Duitse en Russische militair. In het begin krijgen de leerlingen dezelfde beelden te zien maar weten ze niet welke soldaat aan het woord is. Dat zorgt voor verwarring en dat is de bedoeling."

Dader

"Ik denk dat het niet altijd duidelijk is in een oorlog of iemand held, dader of slachtoffer is", zegt vwo-leerling Senna Conejo. Volgens havo leerling Ender Arda Güliner proberen alle partijen in een conflict hun gelijk te halen. "Het is maar net vanuit welke kant je het verhaal bekijkt."

Toeslagenaffaire

Tim Broeren is docent geschiedenis en hij merkt dat het lesmateriaal het een en ander losmaakt bij de leerlingen. "Gesprekken en discussies gaan al snel over de huidige oorlog in Oekraïne maar verrassend genoeg ook over de toeslagenaffaire. We bespreken met elkaar of geweld rechtvaardig kan zijn in een conflict."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!