Wim Hillenaar nieuwe burgemeester van Maastricht

De nieuwe burgemeester van Maastricht: Wim Hillenaar © Jean-Pierre Geusens (inzet: gemeente Maastricht)
Wim Hillenaar (54) wordt de nieuwe burgemeester van Maastricht. Dat werd donderdagavond tijdens een speciale raadsvergadering bekendgemaakt. "Ik vind het fantastisch om burgemeester te worden van zo'n prachtige stad", laat Hillenaar in een eerste reactie aan L1 weten.
Hij is de opvolger van Annemarie Penn-te Strake. Zij stopt per 1 juli, kort voor haar 70ste verjaardag. Dat is de pensioenleeftijd voor burgemeesters.

Politieke ervaring

Hillenaar is een CDA-politicus en jurist. Hij was tot 1 februari waarnemend burgemeester van Land van Cuijk. Daarvoor was hij elf jaar lang burgemeester van Cuijk. Banden met Limburg heeft Hillenaar niet; hij heeft niet gestudeerd of gewerkt in de provincie. Maar hij noemt de Maas als verbindende factor tussen zijn oude gemeente Cuijk en zijn nieuwe gemeente Maastricht.

Profielschets

"De stad Maastricht heeft een enorme aantrekkingskracht op mij en de profielschets maakte me mogelijk nog enthousiaster", stelt Hillenaar. In die profielschets stond dat de nieuwe burgemeester boven de partijen maar tussen de mensen moest staan, een enthousiaste diplomaat, daadkrachtig en pragmatisch. "De vier opdrachten daarin passen naadloos bij de wijze waarop ik het burgemeesterschap de afgelopen twaalf jaar heb vervuld."
Hillenaar wordt naar verwachting op 10 juli tijdens een speciale raadsvergadering geïnstalleerd.

Sollicitanten

Geïnteresseerden konden vanaf december op de vacature solliciteren. Er reageerden vijf vrouwen en veertien mannen. Een negenkoppige vertrouwenscommissie maakte samen met de gouverneur een keuze uit de kandidaten. De gemeenteraad koos donderdagavond tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren uit twee aspirant-kandidaten de nieuwe burgemeester. Deze vergadering duurde langer dan verwacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!