Maatregelen op N281 nodig voor bescherming wilde katten

Stockfoto © iStock
Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst niet nog meer wilde katten en andere dieren verongelukken langs de N281 bij Nijswiller, moeten er maatregelen genomen worden.
Dat vindt René Janssen, onderzoeker van wilde katten.

Zeldzame hoogbejaarde dieren

Maandagavond werd de 'oudste wilde kat van Nederland' dood gevonden op de N281 bij Nijswiller. De kat met de naam WK2 behoorde tot een groep zeldzame hoogbejaarde dieren. "Het is wel jammer, zeker voor zo'n oude kat. Dertien jaar was het dier en misschien nog wel ouder", vertelt Janssen.

Halsband

De halsband van de kat was afgevallen waardoor het dier enige tijd zonder halsband heeft rondgelopen. De kat werd in 2014 van een zender voorzien met als doel de populatie wilde katten te volgen. Ongeveer twintig wilde katten leven in Limburg in de bossen, maar de N281 lijkt de dodenweg te zijn voor deze dieren.

Tragisch

Janssen: "Het is vooral tragisch dat hier op een stuk van 500 meter in vijf jaar tijd al drie wilde katten zijn doodgereden. Misschien zijn er nog wel meer gewoon de bosjes ingelopen en nooit gevonden. Daarnaast verongelukten er ook twee boommarters die voor Zuid-Limburg heel zeldzaam zijn."

Dassentunnel

Janssen noemt de N281 bij Nijswiller erg druk. "Misschien is het zelfs wel drukker dan de A76." Daarom moeten er volgens hem maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat er niet nog meer wilde katten verongelukken. Een dassentunnel is er al, maar daar gaan de wilde katten niet doorheen. Die springen over de afrastering heen. De oplossing zou zijn om de afrastering hoger te maken, naar ongeveer 1.80 meter. Daarnaast moet er een ecoduct komen waar wilde katten en andere dieren veilig overheen kunnen. Janssen: "Het is bewezen effectief om op deze manier deze dierensoorten te helpen en te redden."
Voor WK2 komen de voorgenomen maatregelen helaas te laat. Janssen: "Maar voor de rest van de dieren nog niet."