Helft Statenleden nieuw in de provinciale politiek

Het Gouvernement in Maastricht. © iStock
In Provinciale Staten komen 23 nieuwe leden te zitten. Dinsdagmorgen maakte de kiesraad de definitieve lijst bekend van de 47 gekozen Statenleden.
De BBB en JA21 zorgen als nieuwe partijen met respectievelijk tien en twee zetels voor de grootste vernieuwing.

Twee voorkeurzetels

Twee kandidaten zijn met voorkeurstemmen gekozen. Bij de PVV komt Dorothy Bessems in de Staten en neemt de plek van Roel van Bijnen over. Ze stond op plek acht van de kandidatenlijst, maar kreeg 4.504 voorkeursstemmen. Na de nummer één van de partij René Claassen, kreeg zij de meeste stemmen. Bij de VVD passeert Wendy van Eijk met 2.724 voorkeurstemmen de nummer vijf Guus Pelzer. Van Eijk is momenteel wethouder in Weert.
Deze twee brengen het totaal aantal vrouwen op 19, drie meer dan de vorige Staten.

Intact

De Partij voor de Dieren gaat met de twee dezelfde leden als enige partij intact door. Partij van de Arbeid en 50plus zitten wel met dezelfde leden maar met een kleiner aantal in de Staten. Er kunnen nog verschuivingen plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk of gedeputeerden Geert Gabriëls en Stephan Satijn als statenlid aanblijven. Beiden willen aanblijven als gedeputeerde "om de klus af te maken".
Woensdag 29 maart vindt de installatie plaats in de Statenzaal van het Gouvernement.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!