Waterschap heeft extra tijd nodig: uitslag volgt vrijdag

Een auto van Waterschap Limburg © Waterschap Limburg
De uitslag van de Waterschapverkiezingen laat nog even op zich wachten. In eerste instantie zou donderdagmiddag de definitieve uitslag bekend worden gemaakt, maar dat gebeurt nu een dag later.
Dat heeft het Waterschap Limburg bekendgemaakt.

Onduidelijkheid

Er is onduidelijkheid ontstaan over de uitslag. In de definitieve uitslag blijken namelijk zo'n 30.000 stemmen bij andere partijen terecht te zijn gekomen, dan in de eerste voorlopige uitslag. Bij sommige partijen is het verschil duizenden stemmen. Omdat dijkgraaf Patrick van der Broeck en de secretaris-directeur de verschillen niet konden verklaren, eist Peter Freij van Water Natuurlijk een hertelling. Ook Belang Van Nederland heeft geen vertrouwen meer in de uitslag.

Geen hertelling

Volgens het Waterschap komen de grote verschillen door een 'fout met het rekenmodel' en klopte de voorlopige uitslag niet. Tot een hertelling komt het niet: "Hertelling kan alleen als er een ernstig vermoeden bestaat dat een of meer gemeentelijk stembureaus (GSB’s) zodanige fouten hebben gemaakt dat die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling", antwoordt het Centraal Stembureau van het Waterschap op het verzoek van Water Natuurlijk.
Hoewel er geen hertelling komt, wordt alles nog eens nauwkeurig bekeken. Daardoor wordt de uitslag vrijdag pas bekendgemaakt. Waterschap Limburg wil verder geen toelichting geven.