Venlonaar zoekt zijn levensredder: 'Ik wil hem bedanken'

Arno en zijn zoontje. © Privéarchief Arno Huijgen
De Venlose Arno is drie jaar oud als hij in 1992 bijna verdrinkt in een zwembad in Slagharen. De familie Huijgen brengt de zomer door in eigen land bij recreatiepark de Bonte Wever.
"Het enige wat ik me nog kan herinneren is een felle lamp voordat alles zwart werd. Daarna werd ik wakker in het ziekenhuis", vertelt Arno.

Plateau

Als peuter was hij niet bang voor water, maar had hij nog geen zwemdiploma. "Ik stond in het water op zo'n plateau waar je gewoon kon lopen. Maar ik had niet door dat het ineens dieper werd."

'Alles zwart'

Als Arno een stukje verder loopt verdwijnt de bodem onder zijn voeten. "Ik kwam onder water en het enige wat ik zag was een felle lamp. Dus ik vermoed dat ik dicht bij de rand zat", blikt hij terug. "Ik probeerde naar boven te zwemmen en mijn moeder te roepen. Maar dat lukte niet. Niet veel later werd alles zwart voor mijn ogen."

'Het is echt mijn held'

Het enige dat hij zich daarna kan herinneren is dat hij wakker wordt in het ziekenhuis. "Een onbekend persoon heeft me uit het water getrokken. Ik weet nog altijd niet wie het is, maar diegene heeft wel mijn leven gered. Het is echt mijn held."

Kantje boord

Dat Arno zijn leven aan hem te danken heeft, blijkt uit het feit dat hij nadien nog twee dagen in het ziekenhuis lag. "Ik had water in mijn longen."
Arno als kind © Privéarchief Arno Huijgen

Herinnering

Nu, ruim drie decennia later, is de gebeurtenis Arno nog bijgebleven: "Ik kan me niets herinneren van toen ik vier jaar oud was, maar dat weet ik nog precies. Steeds als ik erover praat schiet het weer voorbij."

Vakantie

"Die persoon was daar vermoedelijk, net als wij, gewoon op vakantie. Dus de kans dat we diegene vinden is natuurlijk heel klein. En als ik hem niet vind, kan ik het in ieder geval wél afsluiten.'

Wens om te bedanken

"Het belangrijkste vind ik dat ik die persoon kan bedanken. Ik heb nu een mooi gezinnetje, een fijn leven. Daar ben ik die persoon echt dankbaar voor. En misschien is diegene ook wel benieuwd naar hoe ik nu leef. Hoe het met mij gaat. Want ik kan me voorstellen dat die gebeurtenis hem ook altijd is bijgebleven", vooronderstelt hij.

Oproep

Daarom plaatste hij een oproep op Facebook, die inmiddels al bijna 10.000 keer is gedeeld. "Zo ben ik wel al in contact gekomen met personeel dat in die periode daar werkte. Ik heb een naam gekregen van iemand die waarschijnlijk de badmeester was toen. Marcel. Maar hij heeft nog niet gereageerd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!