Maastricht weet vanavond wie de nieuwe burgemeester wordt

Het stadhuis in Maastricht © Flickr/chdoig/CC BY-NC-SA 2.0
De gemeenteraad van Maastricht maakt donderdagavond rond 20:30 uur bekend wie burgemeester Annemarie Penn- Te Strake zal opvolgen.
19 kandidaten solliciteerden voor de functie, onder wie vijf vrouwen en veertien mannen.

Mogelijke opvolger

Een vaak genoemde naam is die van oud-gouverneur Theo Bovens. De Maastrichtenaar noemde het 'mooie complimenten'. Toch ziet hij de rol eerder voor een jongere persoon weggelegd en iemand die "niet zo nauw betrokken is bij de stad", zei hij eerder in een interview met L1.

Annemarie Penn- Te Strake

De opvolger van burgemeester Annemarie Penn-te Strake begint per 1 juli. Penn werd in 2015 burgemeester van Maastricht, nadat de gemeenteraad het vertrouwen in haar voorganger Onno Hoes had opgezegd. Voordat ze de ambtsketen omhing, was ze onder meer rechter en officier van justitie.

Selectie

Vanaf december vorig jaar stond de burgemeestersvacature open. Gouverneur Emile Roemer, bij wie de kandidaten officieel moeten solliciteren, liet eerder weten dat een duizendpoot gezocht wordt voor de stad: "Een beetje ambitie past wel bij onze prachtige hoofdstad."
Samen met de gouverneur selecteert een vertrouwenscommissie de kandidaten. Vervolgens kiest de gemeenteraad uit twee aspirant-kandidaten de nieuwe burgemeester.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!