Onduidelijkheid waterschapsverkiezingen: geen hertelling

Een auto van het Waterschap © Waterschap Limburg
Het Centraal Stembureau van het Waterschap Limburg ziet geen reden voor een hertelling van de Waterschapsverkiezingen, ook al is er veel onduidelijkheid over de uitslag.
Nadat het Waterschap Limburg eerder al bij de bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag nog niet kon vertellen hoe twee restzetels zouden vallen, blijkt er nu nog meer verwarring te zijn over de uitslag van de waterschapsverkiezingen.

30.000 stemmen

In de definitieve uitslag blijken zo'n 30.000 stemmen bij andere partijen terecht te zijn gekomen, dan in de eerste voorlopige uitslag. Bij sommige partijen is het verschil duizenden stemmen. Omdat dijkgraaf Patrick van der Broeck en de secretaris-directeur de verschillen niet konden verklaren, heeft Peter Freij van Water Natuurlijk op opheldering gevraagd. Is die onbevredigend, dan wil hij een hertelling van de stemmen.

Rekenmodel

Volgens het Waterschap komen de grote verschillen door een 'fout met het rekenmodel' en klopte de voorlopige uitslag niet. Tot een hertelling komt het niet: "Hertelling kan alleen als er een ernstig vermoeden bestaat dat een of meer gemeentelijk stembureaus (GSB’s) zodanige fouten hebben gemaakt dat die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling", antwoordt het Centraal Stembureau onder leiding van de dijkgraaf op het verzoek van Water Natuurlijk.

Vertrouwen

Donderdagmiddag zou de definitieve uitslag bekend worden gemaakt, maar of dat ook gebeurt is nog de vraag. De partij Water Natuurlijk heeft al een hertelling aangevraagd. Ook Belang Van Nederland heeft geen vertrouwen meer in de uitslag: de partij kreeg bij de eerste telling bijna 12.400 stemmen, bij de tweede telpoging kwam het Waterschap uit op 10.116 stemmen. Bij de Partij voor Water Veiligheid was het verschil nog groter: van bijna 8700 naar net geen 5000 bij de tweede telling. Lokaal Limburg kreeg er bij de tweede telling juist zo'n 4000 stemmen bij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!