Beekdaelen krijgt 2,49 miljoen voor centrum Schinveld

De Beekstraat en Bleekplaats in Schinveld worden aangepakt. © Google Maps
Gemeente Beekdaelen krijgt 2,49 miljoen euro om het centrum van Schinveld aan te pakken.
Beekdaelen is één van de negen gemeenten die samen 18 miljoen euro krijgen voor de aanpak van hun winkelgebieden. Dat maakt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) woensdag bekend.

Impulsaanpak Winkelgebieden

De steun is de tweede toekenning aan gemeenten vanuit de zogenoemde Impulsaanpak Winkelgebieden met een totaalbudget van 100 miljoen euro. De 18 miljoen euro zijn bedoeld om bijvoorbeeld meer groen en horeca te creëren of woningen in te passen. Ook kunnen looproutes worden aangelegd om winkelstraten beter te verbinden. In Schinveld zullen de Bleekplaats en Beekstraat worden aangepakt.

Leegstand

In het gebied is er sprake van leegstand, zo zegt de gemeente. Dit zou de uitstraling en het aanzien van het centrum beïnvloeden, maar ook op de kwaliteit van leven en het gevoel van veiligheid. "Nu is het moment om dit aan te pakken, wachten is geen optie", zegt wethouder Henk Reijnders. Voorwaarde voor de subsidie is dat ook de gemeente zelf en andere partijen financieel investeren. Daarover moet de gemeenteraad nog een besluit nemen.
Woensdagavond organiseert de gemeente een bijeenkomst voor inwoners van Schinveld, om daar in gesprek te gaan over de ontwikkeling van het centrum.

Fysieke winkels behouden

De detailhandel staat door online winkelen onder druk, zegt minister Adriaansens. Ze wijst erop dat fysieke winkels belangrijk zijn voor consumenten omdat ze producten willen zien, proberen, voelen of proeven. "De aantrekkelijkheid daarvan neemt toe als er sprake is van een compacte dorpskern of binnenstad met voldoende groen, horeca en een goede, opgeknapte omgeving qua bereikbaarheid, straten en panden. Met deze steun investeert het kabinet hierin dus lokaal vanuit een groter maatschappelijk én economisch belang."
Tot de andere gemeenten die in deze ronde meedoen behoren onder andere Heereveen, Tilburg en Dordrecht. Zowel Heerlen als Sittard-Geleen kregen in de eerste ronde geld toegespeeld.