Oekraïense topvioliste hoopt op orkest André Rieu

Na de start van de oorlog met Rusland besloot de violiste om te vluchten. © L1
Het niveau van de straatmuzikanten in Griendtsveen en Maastricht is afgelopen maanden omhoog geschoten. Dat heeft alles te maken met de professionele Oekraïense violiste Vlada, die op straat probeert iets bij te verdienen.
Ondanks haar leeftijd van 28 jaar, speelt Vlada Nabutovskaya al een kwart eeuw viool.

Van Lviv naar Griendtsveen

In Oekraïne speelde ze in het INSO-Lviv Symphony Orchestra, als klassiek geschoold violiste. Na de start van de oorlog met Rusland besloot ze om te vluchten. Via Apeldoorn en Italië kwam ze uiteindelijk in Griendtsveen terecht, bij Gerard en Henny van Ham. "Onze kinderen zijn de deur uit en we wilden graag iets doen voor de Oekraïense vluchtelingen. En we hebben de ruimte."

Vergoeding

In Maastricht speelt Vlada vaak in de Wycker Brugstraat in het centrum. "Voor het geld inderdaad. Het lukt me niet om echt werk te vinden. Daarom speel ik op straat en geef ik vioolles." Als Oekraïense vluchteling krijgt Vlada een bedrag van 350 euro per maand. "Daarmee kom je niet zo ver", bevestigt Gerard, die Vlada zo veel mogelijk probeert te helpen een nieuwe start te maken in Nederland.

Berichten

De moeder van Vlada woont nog altijd in Oekraïne, in Dnipro. "Bij elk bombardement krijgt Vlada nieuwe berichten op haar telefoon", zo vertelt Henny. "Dat is voor ons ook vaak moeilijk. We proberen haar te troosten, al is dat niet het goede woord. Maar we praten wel veel over wat haar verdrietig maakt."

André Rieu

André Rieu liet afgelopen jaar Russische en Oekraïense muzikanten samen spelen in zijn orkest. Muziek verbindt de wereld, zo is de overtuiging van Rieu. Vlada Nabutovskaya droomt ervan om die stap ooit een keer te maken. "Ik ben beschikbaar", zo vertelt ze terwijl ze speelt voor haar gastouders. "Het zou een geweldige uitdaging zijn."