Samenwerkingsverband basisscholen Noord-Limburg onvoldoende

Stockfoto © iStock
Samenwerkingsverband Primair Onderwijs (SWV PO) Noord-Limburg heeft een onvoldoende gekregen van de Inspectie van het Onderwijs.
De inspectie heeft het onderzoek in december 2022 uitgevoerd.

20.000 leerlingen

Het samenwerkingsverband bestaat uit 16 schoolbesturen met in totaal 111 scholen en drie nevenvestigingen waar in totaal 20.000 scholieren les krijgen. De kwaliteit van het onderwijs zelf wordt in het onderzoek niet meegenomen, het gaat puur om de samenwerking tussen de scholen.

Kwaliteit

Volgens de inspectie doet SWO PO te weinig om de kwaliteit te bewaken: "Ook ontbreekt een betekenisvolle verantwoording over het beleid, over het bereiken van de doelen en over de (doelmatige) besteding van de financiën." Volgens de inspectie is er geen aanspreekcultuur, waardoor afspraken geen afspraken lijken te zijn.

Afspraken

Dat beaamt een woordvoerder: "We hebben wat te doen. We moeten afspraken maken en deze verantwoorden, kijken waar het wel en niet goed gaat." Ook komt er een nieuw ondersteuningsplan waarin afspraken worden gemaakt over die verantwoording. De woordvoerder verklaart wel dat hij blij is dat uit het onderzoek naar voren is gekomen dat voor elk kind een passende plek is.

Herstelopdrachten

Het is niet de eerste keer dat het samenwerkingsverband zogeheten herstelopdrachten moet uitvoeren: in 2017 stelde de onderwijsinspectie ook een aantal tekortkomingen vast. "Maar die twee onderzoeken zijn niet met elkaar te vergelijken. De manier waarop we nu moeten verantwoorden is anders dan toen", aldus de woordvoerder.

Positief

SWV PO krijgt een voldoende voor wat betreft het bieden van een passende plaats voor elk kind. “Als er binnen het eigen bestuur geen passende ondersteuning beschikbaar is, kunnen de scholen hulp inroepen van bovenschoolse ondersteuningscoördinatoren”, zo is te lezen in het rapport. Ook werken de scholen goed samen met de leerplichtambtenaren en ketenpartners in de zorg, waardoor er vrijwel geen thuiszitters zijn. Daarnaast komt het bestuur de financiële verplichtingen na en kan daar ook in de nabije toekomst aan voldoen.
Halverwege schooljaar 2023/2024 wordt er opnieuw een onderzoek uitgevoerd. Daarbij richt de inspectie zich op de herstelopdrachten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!