Raad voor Journalistiek behandelt klacht Ger Driessen niet

Ger Driessen ontkent met zijn dienstauto een bordeel te hebben bezocht © L1
De klacht die oud-gedeputeerde Ger Driessen bij de Raad voor de Journalistiek neerlegde over het boek 'De Vriendenreünie' van Joep Dohmen en Paul van der Steen wordt niet inhoudelijk behandeld.
Dit met name omdat Alfabet Uitgevers zich niet wil verweren bij de raad.

Regel

De Raad voor de Journalistiek is een onafhankelijke instantie waar men terecht kan met klachten over journalistieke activiteiten. Een regel binnen de raad is echter wel dat klachten niet behandeld worden als de beklaagde zich niet verweert. En dat is precies de reden waarom de klacht van Ger Driessen niet inhoudelijk behandeld wordt.

De Vriendenreünie

In mei vorig jaar werd het boek 'De Vriendenreünie - Limburgse Praktijken' uitgebracht door uitgeverij Alfabet. Een boek geschreven door journalisten Joep Dohmen en Paul van der Steen. In het boek wordt Driessen, oud-gedeputeerde, meerdere malen genoemd. Aan de hand van het boek stelde Driessen een klachtenmeldpunt in waar mensen die zich beschadigd voelen door publicaties van Dohmen hun ervaringen kunnen delen.

Zwaktebod

RvJ-voorzitter Frits van Exter noemt het in De Limburger een 'zwaktebod' dat Alfabet, Dohmen en Van der Steen zich niet willen verweren tegen de klacht. Dohmen twittert woensdag dat hij en Van der Steen zich 'weigeren te verdedigen tegen een vage klacht van de man die intimideert met het meldpunt Joep Dohmen.'

Klachten

Al voor de publicatie van het boek diende Driessen klachten in bij de raad. Met name omdat het boek een ernstig beschuldiging aan zijn adres bevat die niet voldoende is onderzocht. Driessen werd gevraagd om wederhoor, maar zijn inbreng werd niet meegenomen in het boek.

Bordeel

Een van de voornaamste punten van kritiek die Driessen uit is een passage uit het boek waarin wordt gesteld dat er een Limburgse gedeputeerde zich met een dienstauto naar een bordeel liet rijden. Daarbij wordt er geen naam genoemd. Driessen verklaarde dat het stuk over hem ging, maar ontkent die gebeurtenis stellig.