Lon is dankzij valpreventie niet meer bang om te vallen

Lon leerde haar evenwicht te houden door verschillende obstakels. © L1 (Maarten Bastiaens
Dankzij tien cursussen in valpreventie heeft de zeventigjarige Lon haar angst om te vallen overwonnen. "Ik heb de afgelopen twee jaar het nodige gebroken."
Uit een onderzoek uit 2020 van VeiligheidNL bleek dat in Nederland iedere vijf minuten een oudere op de spoedeisende hulp belandt na een val. Dat zijn op jaarbasis meer dan 100.000 ouderen met letsel na een val.

Stevig Staan

Elf ouderen volgden vijf weken lang in totaal tien cursussen uit het programma Stevig Staan. In Venray helpt het programma elf ouderen om het risico op een val te verminderen en om de zelfstandigheid te vergroten of te behouden. Het programma is een samenwerking tussen de Health Impact Bond (HIB) Valpreventie, zeven gemeenten (Horst aan de Maas, Venlo, Venray, Beesel, Bergen, Gennep en Peel en Maas), zorgverzekeraars VGZ & CZ, De zorggroep en advisering vanuit VeiligheidNL en Vilans.

Meerdere breuken

De zeventigjarige Lon Berden uit Venlo woont alleen en is in haar nopjes met een dergelijke training. "Ik ben de afgelopen twee jaar twee keer gevallen en heb toen van alles gebroken", geeft ze toe. "Op een gegeven moment liep ik gewoon slecht uit angst om te vallen."

Zelfvertrouwen

Aan de hand van fysiotherapeut Bram Cruijsen kreeg Lon weer genoeg zelfvertrouwen. "Het belang van deze trainingen is onwijs groot. Door ze te leren lopen op verschillende ondergronden, bijvoorbeeld een ongelijke stoep of door het huis met een wasmand, leer je de mensen bepaalde kneepjes. Bijvoorbeeld waar ze op moeten letten als ze die volle wasmand in de hand hebben", aldus Cruijsen. "Je geeft de mensen hierdoor weer meer zelfvertrouwen."

Laten vallen

Na tien trainingen heeft Lon dus weer die gezonde dosis zelfvertrouwen terug. Al kwam dat niet helemaal vanzelf. "In het begin moesten we ons laten vallen, op een mat. Ik dacht dat ik nooit meer omhoog zou komen", blikt ze terug. "Bram heeft ons geleerd hoe je bijvoorbeeld je val moet breken."

Zelfstandigheid

Naast de veiligheid die het met zich meebrengt zorgt het er ook meer voor dat de mensen zelfstandig blijven. "Ik durf weer gewoon te gaan lopen. Vijf weken geleden liep ik nauwelijks en nu loop ik iedere dag een uur."