Aantal anonieme tips gedaald: Limburgers melden het vaakst

Stockfoto © iStock
Het aantal anonieme tips over misdaad is sinds het einde van de coronacrisis flink gedaald. Limburgers geven nog steeds het vaakst een anonieme tip door via Meld Misdaad Anoniem.
Vorig jaar kwamen er in totaal bijna 19.000 meldingen via de tiplijn binnen. Tijdens de twee coronajaren lag dit aantal met ruim 25.000 beduidend hoger.

Thuiswerken

Doordat mensen massaal thuis werkten, zagen ze ineens veel meer misstanden in hun eigen buurt waarover ze aan de bel trokken, geeft woordvoerder Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem als verklaring in het Parool. Ook zorgde de verontwaardiging over rellen in steden toen voor veel telefoontjes. Inmiddels is het aantal melden weer terug op 'het oude niveau'.

Limburgers

Net als voorgaande jaren wisten Limburgers Meld Misdaad Anoniem het vaakst te vinden. Uit onze provincie kwamen vorig jaar bijna 1.800 anonieme tips binnen. Met een gemiddelde van 16 tips per 10.000 inwoners kwamen er uit Limburg relatief de meeste tips binnen. Toch is dat een flinke daling ten opzichte van een jaar eerder: in 2021 kwamen er nog zo'n 22 tips per 10.000 inwoners binnen uit onze provincie.

Grensstreek

"De belangrijkste reden is, denk ik, dat met name de drugscriminaliteit wat hoger ligt in het zuiden van het land", legde Janssen de tipbereidheid van Limburgers vorig jaar uit. "Daarnaast is de ligging, dichtbij de grenzen, en maakt de goede infrastructuur Limburg de ideale plek om actief te zijn als crimineel."
Utrechtenaren bellen de anonieme tiplijn relatief het minst vaak, namelijk 8,1 meldingen per 10.000 inwoners. Landelijk ligt dat cijfer op 10,7.

Drugszaken

Veruit de meeste telefoontjes gingen over drugsgerelateerde zaken, zoals hennepkwekerijen of de handel en smokkel in drugs. Meld Misdaad Anoniem kreeg over dit soort zaken vorig jaar 1.299 anonieme tips binnen uit Limburg. Ook kreeg de lijn tips binnen over geweldsdelicten (161 stuks) en over mensen die opeens wel erg rijk waren geworden (112).