Tragos laat extern bureau onderzoek doen naar eigen cultuur

Het Tragos-terrein in Maastricht © L1
Studentenvereniging Tragos gaat een extern bureau onderzoek laten uitvoeren naar de eigen cultuur. De vereniging wil met de resultaten een verbeterplan opstellen wat tot, door de Universiteit Maastricht gewenste, cultuurverandering moet leiden.

Eis college van bestuur

Tragos voldoet door het externe bureau onderzoek te laten doen aan een eis van het college van bestuur. Hiermee kan de studentenvereniging weer aanspraak gaan maken op bestuursbeurzen van ruim dertig duizend euro per jaar en deelname aan evenementen van de universiteit, bijvoorbeeld de introductieweek INKOM.

Ontgroening

De Universiteit Maastricht legde Tragos forse sancties op naar aanleiding van een volledig uit de hand gelopen ontgroening in september. Daarbij werden enkele aspirant-leden vernederd met braaksel en urine. Ook waren er klachten over vrouwonvriendelijk en racistisch gedrag tijdens de ontgroening.

Zonder tunnelvisie

Volgens voorzitter Thijmen Vermeer was het inhuren van een externe partij ook een wens van Tragos zelf. "We willen dat onze cultuur met een open blik onderzocht wordt, zonder tunnelvisie", zo zegt hij tegen de Observant. De vereniging gaat in zee met een Nederlands bureau dat eerder al de cultuur bij andere studentenverenigingen onder de loep nam. Alle leden krijgen volgende maand een vragenlijst over de normen en waarden die volgens hen nu bij Tragos gelden en hoe ze die het liefste zien veranderen.

Geen deelname INKOM

Tragos zal dit jaar definitief niet deelnemen aan de INKOM. Dat heeft de studentenvereniging afgelopen week per brief laten weten aan de universiteit. Uitsluiting van de INKOM was een van de sancties door de UM, maar deelname was nog mogelijk geweest. Tragos neemt de beslissing nu op voorhand vanwege logistieke keuzes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!