White Lives Matter-activist hangt taakstraf boven het hoofd

De projecties op de Erasmusbrug waren rechtstreeks op televisie te zien © Beeld: NOS
Als het aan justitie ligt, krijgt White Lives Matter-activist Daniel S. 120 uur taakstraf en één dag voorwaardelijk cel vanwege racistische uitlatingen en mishandeling van een stel.
De 34-jarige man uit Landgraaf zou op 17 oktober 2021 in Breda stickers hebben opgeplakt met uitingen die als racistisch kunnen worden gezien. De stickers waren voorzien van teksten als 'Nationaal socialisme, we zijn terug' en 'Stop white replacement'. Verder heeft hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) een stel geslagen en uitgescholden voor "kankernegers."

Hoogste eis

Het geweldsincident ontstond nadat de slachtoffers een sticker van White Lives Matter, die de Landgravenaar en twee andere verdachten net hadden opgeplakt, van een lantaarnpaal pulkten en verscheurden. Toen werden ze uitgescholden en zou Daniel S. hebben geslagen. De hoogste eis was voor Daniel. De twee andere verdachten hoorden alleen taakstraffen van 70 en 50 uur tegen zich eisen. De rechtbank doet op 31 maart uitspraak.

Erasmusbrug

Daniel S. (34) geldt als een bekend gezicht binnen de White Lives Matter-beweging. Hij is betrokken bij de Erasmusbrug-zaak. De Landgravenaar werd ook opgepakt in verband met discriminerende leuzen die tijdens de afgelopen jaarwisseling op de Erasmusbrug in Rotterdam werden geprojecteerd. Deze zaak komt later dit jaar voor de rechtbank.