Petitie om kiesdrempel te verhogen

Joost van den Akker biedt petitie aan om kiesdrempel te verhogen © L1 (Jos van den Broek)
Politicoloog en oud-gedeputeerde Joost van den Akker uit Eijsden biedt dinsdagmiddag een petitie aan in de Tweede Kamer om de kiesdrempel te verhogen.
Deze petitie werd ruim 42.000 keer ondertekend. Doel is een kiesdrempel van 2 procent. Daardoor moet een partij voortaan minimaal drie zetels halen om in de Tweede Kamer te komen.

Versnippering

Volgens Van den Akker neemt de versnippering in de politiek steeds grotere vormen aan. Dat komt volgens hem de kwaliteit van het bestuur en de vorming van nieuwe colleges niet ten goede. Er komen steeds meer partijen bij en steeds vaker gaat het om eenmansfracties. Die moeten als eenling vaak enorm veel werk verrichten en zich verdiepen in allerlei lastige dossiers.

Eenmansfractie

Bij de afgelopen statenverkiezingen nam die versnippering opnieuw toe. In alle provincies samen steeg het aantal partijen van 148 naar 173, een toename van 17 procent. Het aantal eenmansfracties landelijk groeide explosief van 24 naar 46, bijna een verdubbeling. In Limburg werden in 2019 elf partijen gekozen in de Staten, nu zijn dat er al dertien. Twee partijen vormen nu een eenmansfractie: 50PLUS en Forum voor Democratie.

Kiesdrempel

De petitie om de kiesdrempel te verhogen wordt dinsdagmiddag aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken. Daarna komt het thema op de politieke agenda. Als de Kieswet wordt gewijzigd, dan zou de kiesdrempel al bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen in 2025 kunnen worden ingevoerd.