Veiligheidsberaad neemt afscheid van voorzitter Hubert Bruls

Burgemeester Bruls (Nijmegen) © Orange Pictures
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad nemen maandagavond tijdens een vergadering in Utrecht afscheid van hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Bruls heeft de maximale termijn als voorzitter van het beraad volgemaakt en moet daarom aftreden.
De oud-burgemeester van Venlo wordt opgevolgd door Wouter Kolff. Kolff is burgemeester van Dordrecht.

Samenstelling

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Het beraad bespreekt onder meer brandweerzorg, meldkamers, rampenbestrijding en crisisbeheersing, zaken waarvoor de veiligheidsregio's verantwoordelijk zijn. Namens Limburg maken burgemeester Penn - te Strake van Maastricht en Scholten van Venlo onderdeel uit van het veiligsheidsberaad.

Covid

Bruls trad in 2016 aan als voorzitter. In die tijd leidde het Veiligheidsberaad een onopgemerkt bestaan, maar dat veranderde toen de coronapandemie uitbrak. Vanaf dat moment vergaderde het beraad vrijwel wekelijks met de betrokken bewindslieden, aangezien veel coronamaatregelen lokaal en regionaal door de veiligheidsregio's uitgevoerd moesten worden. Het beraad adviseerde het Outbreak Managment Team ook over de uitvoerbaarheid van voorgestelde maatregelen.

Asielcrisis

Toen de coronacrisis in Nederland op zijn eind liep, kreeg Nederland te maken met de asielcrisis: het nog steeds nijpende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en het regelen van onderdak voor Oekraïners die voor de oorlog in hun land vluchtten. De veiligheidsregio's namen het regelen van noodopvangplaatsen op zich. In de zomer van dit jaar leggen de regio's die taak neer, omdat het eigenlijk niet bij het takenpakket behoort.
Bruls, geboren in Nuth, blijft als voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid wel lid van het beraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!