Monument voor Piet Paulusma onthuld in Valkenburg

Het monument voor de overleden weerman Piet Paulusma in Valkenburg © L1
Op de Cauberg in Valkenburg is zondagmiddag een monument onthuld voor weerman Piet Paulusma. Het gedenkteken, een zonnewijzer, werd onthuld door de kleinkinderen van Paulusma.
Het is maandag een jaar geleden dat de markante weerman overleed.

Initiatief

Het initiatief kwam van de Friese CDA politicus Joop Atsma en Gert Veenhuizen, de manager van vakantiepark Landal Cauberg.

'Honderden weersvoorspellingen'

Het gedenkteken is in Limburg terechtgekomen omdat Paulusma de afgelopen veertienjaar vanaf het vakantiepark op de Cauberg "honderden weersvoorspellingen" deed. Zoals ook te lezen valt op het bordje naast de zonnewijzer.

Watersnoodramp

Daarnaast heeft Paulusma veel betekend voor de regio volgens Atsma, zeker toen hij aandacht besteedde aan de Limburgse watersnoodramp in 2021. Hij gaf mede de aanzet voor een actie die een paar miljoen euro opbracht, vertelt Atsma.

Limburg in het hart

Bij de onthulling was veel familie van Paulusma aanwezig, onder wie zijn dochter Martsje. Volgens haar zat Limburg zeker in haar vaders hart: " Al jaren komen we hier en we hebben vrienden hier wonen. Een tweede thuis."

Carrière

Paulusma was 25 jaar op de Nederlandse televisie te zien. Na 23 jaar bij SBS6, waar hij doorbrak met zijn weerberichten rond de Elfstedentocht van 1997, werkte hij vanaf januari 2020 voor Omroep MAX. Hij werkte zo'n veertig jaar voor Omrop Fryslân en andere media. Ook was hij weerman bij grote Friese evenementen zoals de Elfstedentocht. Paulusma werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van Nederland.
Hij overleed zondag 20 maart 2022 op 65-jarige leeftijd in Leeuwarden aan de gevolgen van kanker.