Vrijwilligers ruimen 200.000 kilo afval op langs Maas

Langs de Maas werden dit jaar in totaal 209 opruimacties georganiseerd © Maas Cleanup
Zo'n 10.000 vrijwilligers hebben zaterdag langs de oevers van de Maas en haar zijrivieren in Limburg naar schatting 200.000 kilo afval verwijderd. Daarnaast ruimden talloze vrijwilligers ook in en rond steden en dorpen plastic afval op.
Dat maakte de organisatie Maas Cleanup na afloop van de schoonmaak bekend.

Vorig jaar minder

Ter vergelijking: tijdens de vorige Maas Cleanup in september vorig jaar haalden zo'n 5000 vrijwilligers zo'n 40.000 kilo afval uit de Maas of van de oevers van de rivier.

Maas Cleanup

Maas Cleanup is een beweging die zich inzet voor het schoonhouden van de oevers van de rivieren in Limburg. De beweging bestaat uit vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers. Het initiatief is door de jaren heen naar eigen zeggen uitgegroeid tot een community van bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een duurzamere wereld.

Ook in België

Langs de Maas werden dit jaar in totaal 209 opruimacties georganiseerd, waarvan voor het eerst ook vijftien in België aan de Maasoevers. Afval langs de rivieren bedreigt de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water, aldus de organisatie. "Het is het vierde jaar dat we dit doen, en de animo blijft onverminderd groot", aldus voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup. "

Landelijke dag

Het schoonmaken van de oevers van Maas was onderdeel van de 21e Landelijke Opschoondag van de organisatie Nederland Schoon. Daaraan hebben zaterdag ongeveer 50.000 vrijwilligers meegedaan. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Op duizenden plekken in het hele land is zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd.