Omtzigt over terugkeer CDA: 'Dat boek is dicht'

Pieter Omtzigt keert niet terug bij het CDA. "Dat boek is dicht", liet de politicus zaterdag in Heerlen weten, waar Omtzigt de Hub Cobben-rede hield.
Het vertrek uit de partij was dusdanig pijnlijk en traumatisch dat Omtzigt een terugkeer uitsluit.
Pleidooi voor terugkeer
CDA-gedeputeerde Mirjam Sterk pleitte in het tv-programma Op1 voor een terugkeer van Pieter Omtzigt naar het CDA na de dramatische verkiezingsnederlaag: "Pieter Omtzigt is een rasechte christendemocraat. Hij is ontzettend goed in wat hij doet, ik vind het ontzettend knap. Ik vind dat hij bij ons in de club hoort. Of hij dan de partij moet gaan leiden, dat weet ik niet. De uitslag is nog maar anderhalve dag geleden."
Toekomst
De Twentse politicus wil zich nog niet uitspreken over concrete toekomstplannen. "Ik zal erover berichten als de tijd daar is", aldus Omtzigt. Toch dringt de tijd mogelijk ook voor Omtzigt. Indien het kabinet de komende maanden valt, dan volgen de Tweede Kamerverkiezingen. De grote winst van BBB in de verkiezingen voor Provinciale Staten toont voor Omtzigt aan dat er politieke ruimte is om eventueel met een eigen lijst deel te nemen. Aansluiten bij de BBB kan een optie zijn. Omtzigt en Van der Plas werkten al eerder samen in de Tweede Kamer
Afstraffing kabinet
De politieke aardverschuiving tijdens de Provinciale Statenverkiezingen verbaast Omtzigt niet: "Het was te verwachten dat dit kabinet, dat totaal niet luistert naar de bevolking en ook niet door had moeten gaan, natuurlijk een behoorlijke afstraffing krijgt. Ik denk dat BBB gezien wordt als de partij die het beste andere verhaal had. Dichter bij mensen stond dan deze regeringspartijen", zo zegt Omtzigt tegen L1.
Huub Cobben-rede
Omtzigt hield in Heerlen de Hub Cobben-rede. De voordracht is vernoemd naar voormalig vakbondsleider Hub Cobben, die in 1975 met duizenden Limburgse mijnwerkers naar Den Haag trok. Juist daarom sprak Omtzigt over bestaanszekerheid. "Je ziet dat het mensen steeds minder lukt om hun energierekening te betalen, hun eten of hun huur. Dat is niet het gevolg van een natuurramp, dat is het gevolg van verkeerd beleid." De speech van Omtzigt is hier terug te lezen.
Levensbehoeften
"We hebben in Nederland alle noodzakelijke levensbehoeften heel duur gemaakt", zo stelt Omtzigt. "De energierekening bestaat voor meer dan de helft uit belastingen. De BTW op eten is in Nederland 9 procent, in België en Duitsland is dat 6 en 7 procent. We zijn het enige land ter wereld dat een belasting van 700 euro op huurwoningen had de afgelopen tien jaar. Alle dingen die mensen hard nodig hebben, daar heffen we belastingen op."