Vrouw (34) met baarmoederhalskanker: 'Haal HPV-vaccin'

Jennifer Scheijen (34) kreeg twee jaar geleden de diagnose baarmoederhalskanker. © L1 (Tim van der Weerden)
Veel jongeren lopen niet warm voor de HPV-vaccinatie. Jennifer Scheijen (34) uit Heerlen heeft uitgezaaide baarmoederhalskanker en roept de jeugd om zich tóch te laten vaccineren.
Scheijen kreeg twee jaar terug de diagnose baarmoederhalskanker.

Slecht nieuws

"Ik barstte in huilen uit en dacht alleen maar: ik ga mijn drie jonge kinderen verliezen. Maar juist voor hen wil ik vechten tegen deze ziekte", vertelt ze. In eerste instantie leek de behandeling aan te slaan, maar later kreeg ze toch slecht nieuws. De kanker was uitgezaaid door haar hele lichaam.

'Grotendeels voorkomen'

Het HPV-virus komt enorm veel voor. Volgens de GGD komt acht op de tien mensen er in het leven mee in aanraking. Een aantal soorten HPV kan op termijn ook kanker veroorzaken. "Met twee prikken kun je het grotendeels voorkomen", aldus Casper den Heijer van GGD Zuid-Limburg.
Volgens Scheijen spelen de ouders een grote rol bij het wel of niet vaccineren van hun kinderen. "Hier en daar hoor je wel eens iets negatiefs over vaccins", zegt ze. "Sommige ouders willen dan ook dat hun kinderen geen 'rotzooi' in hun lijf krijgen. Ik hoop dat mensen zich beter inlezen."